In zilele noastre, pacientii isi pot trata problemele spatelui (precum hernia de disc, spondiloza, discopatia) cu ajutorul terapiilor nechirurgicale, neinvazive. Astfel, nu mai au nevoie de operatie.
Durerile de spate anunta, de cele mai multe ori, o afectiune a coloanei vertebrale care nu trebuie ignorata. In prezent, in tara noastra exista clinici de de vertebrologie si ortopedie care apeleaza la o abordare diferita a durerii de spate si le ofera pacientilor tratamente personalizate pentru toate afectiunile coloanei vertebrale.
Si medicii romani specializati in ortopedie practica aceste tipuri de tratamente inovatoare, nechirurgicale si neinvazive, care sunt realizate cu aparate de top din domeniul fizioterapiei.
Aceste tratamentele si proceduri noi sunt folosite pentru afectiuni ale coloanei vertebrale precum hernia de disc, spondiloza, discopatia si constau in:
* decompresia tridimensionala electronica a coloanei vertebrale - cu ajutorul careia specialistii hidrateaza discurile intervertebrale si creeaza premisele vindecarii lor;
* mobilizarea vertebrala - prin care specialistii deblocheaza segmentele discovertebrale, redreseaza microcirculatia, reduc spasmele musculare si contribuie la corectarea posturii;
* fizioterapia si kinetoterapia - extrem de importante pentru intarirea musculaturii la nivelul spatelui.
De asemenea, specialistii in ortopedie si traumatologie utilizeaza medicatia orala si injectabila in scop antiinflamator, analgezic, miorelaxant pentru reducerea durerii, pentru cresterea compliantei pacientului (acesta are acces la mijloacele terapeutice necesare ameliorarii starii sale de sanatate) si pentru a-l reintegra cat mai rapid in viata sociala.
"La fel de importanta este si terapia biologica de tip PRP (platelet rich plasma), de regenerare biologica, pe care o utilizam pentru recuperarea si pentru refacerea cat mai rapida a discului intervertebral si a tesuturilor invecinate (muschi, ligamente) de la nivelul coloanei vertebrale, cat si pentru tot ceea ce inseamna afectiuni articulare (genunchi, glezna, umar, cot) si musculoligamentare", a explicat dr. Vasile Druta, medic primar ortopedie si traumatologie in cadrul clinicii "Coloana Medicala".
"Scoala spatelui" sau cum sa inveti sa iti protejezi coloana
Specialistii in ortopedie utilizeaza conceptul "back to school" sau "scoala spatelui", prin care pacientii si persoanele care vor sa se fereasca de problemele spatelui pot invata cateva reguli pentru a-si proteja spatele zi de zi.
Cateva reguli generale ar fi: sa eviti sedentarismul, sa eviti pozitiile fixe, vicioase, sa eviti frigul, aerul conditionat, sa eviti curentul, greutatile mari, sa practici exercitii fizice.
Citeste si: 10 alimente care scad in mod natural nivelul colesterolului