Cercetătorii arată că pacienţii, în special cei în vârstă, ar trebui să consulte un specialist înainte de a utiliza un organizator pentru medicamentele care le-au fost prescrise, întrucât starea de sănătate li se poate înrăutăţi în urma acestei schimbări.
Noi cercetări arată că pacienţii care înlocuiesc ambalajul obişnuit al medicamentelor cu un dispenser au şanse mai mari să resimtă efecte adverse, comparativ cu cei care nu folosesc un astfel de dispozitiv.
Cercetătorul Debi Bhattacharya, de la UEA School of Pharmacy, care a condus un studiu pe această temă, a concluzionat: "Mulţi oameni folosesc un organizator pentru medicamente, astfel încât să ia pastilele potrivite la momentul potrivit. Am descoperit că, în medie, când pacienţii care înainte luau medicamentele sporanic au început să folosească un organizator, şi-au luat toate medicamentele şi totuşi s-au simţit rău, în timp ce aceia care au folosit în continuare ambalajul obişnuit nu au avut reacţii adverse."
Deşi sună nefiresc ca starea de sănătate să ţi se înrăutăţească în ciuda faptului că îţi iei medicamentele corect folosind un organizator, cel mai probabil, în cazul în care pacientul ia medicamentele sporadic, efectele dorite asupra sănătăţii nu sunt cele scontate, motiv pentru care este posibil ca medicul să crească doza pentru a ajunge la rezultatele dorite. Astfel, în momentul în care pacientul ajunge să folosească un dispenser şi să ia medicamentele conform indicaţiilor, practic îi este administrată o doză mai mare decât este necesar şi se confruntă cu efectele secundare fireşti ale medicamentului respectiv.
Prin urmare, dacă foloseşti deja un dispenser şi nu ai observat reacţii adverse, nu este cazul să renunţi la el, întrucât efectele negative sunt înregistrate numai în etapa în care se face trecerea la folosirea unui astfel de dispozitiv.