Un proiect de cercetare desfăşurat pe parcursul a cinci ani a scos la iveală peste 600 de potenţiale efecte terapeutice şi preventive ale turmericului, dar şi 175 de efecte benefice la nivel fiziologic.
Dat fiind numărul sporit de cercetări efectuate în baza acestui condiment remarcabil, nu e de mirare că s-a ajuns la concluzia că are efecte similare cu acela al unei varietăţi de medicamente convenţionale, printre care şi:
Lipitor, Atorvastatin (medicamente pentru scăderea colesterolului)
Un studiu publicat în jurnalul Drugs in R & D a scos la iveală că un preparat standardizat al curcuminoidelor din turmeric are efecte similare cu atorvastatina (regăsit în comerţ şi sub forma Lipitor) asupra disfuncţiei endoteliale, patologie ce stă la baza aterosclerozei, în asociere cu reducerea inflamaţiei şi stresului oxidativ în cazul pacienţilor cu diabet tip 2.
Corticosteroizi (medicamente antiinflamatoare steroidiene)
Un studiu publicat în jurnalul Phytotherapy Research a scos la iveală că polifenolul primar regăsit în turmeric, curcumina, are efecte similare cu cele ale medicamentelor steroidiene în cazul uveitei cronice anterioare, boală inflamatoară a ochiului.
Prozac, Fluoxetina, Imipramina (antidepresive)
Un studiu publicat în jurnalul Acta Poloniae Pharmaceutica a arătat că efectele curcuminei sunt similare cu cele ale antidepresivelor în cazul reducerii comportamentului depresiv.
Aspirina (medicamente pentru fluidizarea circulaţiei sângelui)
Un studiu publicat în jurnalul Arzneimittelforschung a scos la iveală că efectele curcuminei sunt similare cu cele ale aspirinei, în sensul că poate fi de ajutor în cazul pacienţilor predispuşi la tromboză vasculară şi artrită.
Ibuprofen, Diclofenac (antiinflamatoare)
Un studiu publicat în jurnalul Oncogene arată că resveratrolul şi curcumina sunt alternative eficiente în ceea ce priveşte exercitarea activităţii antiinflamatoare şi antiproliferative în cazul celulelor tumorale.
Oxaliplatin (medicament anticanceros, citotoxic, folosit în chimioterapie)
Un studiu publicat în International Journal of Cancer arată că turmericul, prin conţinutul său de curcumină, poate acţiona drept agent antiproliferativ în liniile celulare colorectale.
În plus, turmericul are proprietăţi terapeutice remarcabile în cazul celulelor canceroase rezistente la tratamente medicamentoase.
Metformin (medicament pentru diabet)
Un studiu publicat în jurnalul Biochemistry and Biophysical Research Community a scos la iveală faptul că turmericul ar putea fi un aliat valoros în tratamentul pacienţilor cu diabet, întrucât curcumina activează AMPK (proteina care sporeşte absorbţia glucozei) şi suprimă expresia genelor gluconeogenice (care suprimă producţia de glucoză în ficat) în cazul celulelor tumorale din hepatom. Curcumina este de 500 până la 100.000 de ori mai puternică decât metforminul, medicament prescris pacienţilor cu diabet, în ceea ce priveşte activarea proteinei AMPK.