Cand Angelina Jolie a dezvaluit anul trecut ca si-a facut, preventiv, o dubla mastectomie, sintagmele "gena BRCA1" si "testare genetica" au ajuns brusc in atentia tuturor. Time Magazine a numit ulterior cresterea acestei constientizari la nivelul publicului "Efectul Angelina".
Acum, un an mai tarziu, cercetatorii dezvaluie cat de mult a schimbat anuntul ei public modul in care femeile se ocupa de sanatatea lor. De fapt, cercetatorii pun cresterea numarului de femei care au apelat la "testarea genetica" pe seama acestui "Efect Angelina", potrivit unui studiu care va fi prezentat anul acesta la Simpozionul Societatii Americane de Oncologie a Cancerului de San.
Autorii studiului s-au concentrat pe datele inregistrate de un spital canadian. Cu sase luni inainte de dezvaluirea facuta de Angelina Jolie (ea era purtatoarea unei mutatii genetice la gena BRCA1, care poate duce la un risc mai mare de cancer ovarian si cancer mamar), 487 de femei au fost mentionate pentru testarea genetica. Sase luni dupa anuntul facut de vedeta, 961 de femei au fost mentionate in rapoartele spitalului pentru testarea genetica.
Se poate ca atat femeile, cat si doctorii care au auzit povestea Angelinei Jolie sa fi contribuit la aceasta crestere de 90%, noteaza cercetatorii. Potrivit acestui studiu, numarul de femei care s-au calificat pentru testarea genetica s-a dublat, la fel ca si numarul de femei care au descoperit ca sunt purtatoarele mutatiei genetice BRCA1, plus cele care au avut o alta gena, BRCA2, legata de riscul de cancer ovarian si cancer la san.
"Desi acesta este un studiu mic, arata impactul profund pe care figurile proeminente precum Angelina Jolie il pot avea asupra constientizarii opiniei publice in privinta problemelor de sanatate", a spus autorul studiului, Dr. Jacques Raphael, de la Sunnybrook Odette Cancer Centre din Toronto, Canada. Sursa.
Citeste si: 5 moduri in care alcoolul iti afecteaza corpul