Timpul „liber” s-a dovedit de fapt a nu fi liber dacă ai copiii pe cap, care te întrerup din 5 în 5 minute în timp ce mai trebuie să participi și la unele conferințe video, iar dacă locuiești cu încă cineva într-un apartament mic, ți-ai dat seama rapid că programele voastre sunt total diferite, nemaivorbind aici despre cazurile în care stai singură și înebunești din cauza că n-ai nici un contact social. Ține cont însă că ne aflăm în plină pandemie și în aceste circumstanțe e oarecum normal să fii anxioasă și să te îngrijoreze mai mult decât altă dată starea lumii, sănătatea și ce fac bunicile bătrâne.
Să încerci să lucrezi în timpul unei pandemii nu este chiar același lucru cu a lucra de bună voie și nesilită de nimeni de acasă, o zi sau două pe săptămână, iar învățământul la distanță nu este același lucru cu a alege cineva să aibă doar școala vieții, de aceea nici metodele de relaxare nu vor mai fi aceleași sau la fel de ușor de folosit. Te poți considera însă norocoasă dacă ai acces la Internet și câteva cărți prin casă, însă oricum îți va fi mai greu să te concentrezi până termini un film sau un capitol întreg.
Este greu să te concentrezi pe orice, cu atât mai mult să te relaxezi, atunci când te cuprinde anxietatea, dar acum nu prea ai de ales. De exemplu, dacă îți scoți electronicele din priză, cum făceai altă dată ca să te distanțezi un pic, riști să nu mai știi nimic despre lumea de afară și ce te înconjoară, iar telefonul a devenit cam singura ta legătură cu cei dragi. Acum, mai mult decât oricând, tocmai pentru că s-au restrâns posibilitățile de comunicare, simți mai tot timpul că cineva are nevoie de tine sau că-ți scapă ceva, doar că nu mai poți duce la îndeplinire toate cererile.
Dacă înainte de pandemie citeai constant și aveai un jurnal, încearcă să continui aceste obiceiuri și dacă termini cărțile, agendele, pixurile, comandă-ți unele noi online, pentru a minimaliza totuși contactul uman. Continunându-ți pe cât posibilul activitățile zilnice, vei simți că viața merge înainte, dar este în regulă să recunoști ceea ce simți, nu trebuie să te prefaci că ești mereu fericită. În plus, încearcă să te joci mai multe jocuri de societate sau jocuri pe calculator, ca să faci timpul să treacă mai ușor și pornește YouTube-ul pentru a urma diverse tutoriale, sportive sau nu, dar ideea e că nu ești singura care se simte ciudat, ca și când ar trebui să învețe cum să trăiască din nou.
Este în regulă dacă nu te poți relaxa acum
La început totul părea minunat, pentru că aveai mai mult timp liber, dar pe măsură ce funcționarii au început să lucreze de acasă, restaurantele să se închidă și evenimentele să se anuleze, ți-ai dat seama că de fapt nu prea mai ai ce face.