Iată de ce este atât de important să-i sărbătorești ziua de naștere copilului tău, dar să vă concentrați pe a fi fericiți împreună:
Să organizezi sau nu o petrecere
În mod clar da, însă deși unii aleg să facă adevărate petreceri la restaurant, cu cel puțin 50 de invitați, prăjituri personalizate și decorațiuni scumpe care până la urmă ajung tot la gunoi, Dr. Jacqueline Woolley avertizează asupra importanței momentului și investirea acestuia cu semnificație nu neapărat asocierea lui cu cheltuirea banilor.
Importanța sărbătoririi zilei de naștere
Un studiu recent efectuat pe 99 de copii din America, cu vârste cuprinse între 3-5 ani, i-a expus pe cei mici la posibilitatea de a avea o petrecere sau nu. Ceea ce s-a putut observa la momentul respectiv este că cei care nu au avut parte de o petrecere cu ocazia zilei de naștere s-au simțit și s-au comportat în continuare precum un copil de 2-3 ani, iar cei care au avut una sau mai multe petreceri au părut mai maturi, pentru că au perceput momentul ca pe un rit de trecere.
Mai mult decât doar matematică...
Așadar, copiii, mai ales preșcolarii, văd ziua de naștere ca pe un eveniment ce se petrece regulat și care îi face să crească, fiind de o importanță sporită în viața lor, deoarece schimbările fizice sunt destul de puțin evidente.
Avantajele sărbătoririi zilei de naștere
- Creșterea stimei de sine - când un copil se simte sărbătorit, el consideră că este iubit și că e important în familia sa.
- Întărirea legăturilor familiale - tradițiile de familie sunt ceva pozitiv, indiferent de anvergura sărbătoririi, deoarece ceea ce e de fapt important e reunirea familiei pentru a sărbători ceva special.
- Stabilirea relațiilor sociale - O petrecere este cu atât mai plăcută cu cât sunt invitați câțiva prieteni și câteva rude, pentru ca sărbătoritul să realizeze diferența dintre relații.
- Amintiri plăcute - un studiu realizat pe copii cu vârste preșcolare a scos la iveală faptul că majoritatea amintirilor din copilărie nu sunt de fapt amintiri, cât o compilație realizată din adunarea mai multor date prevenite din poze, povestiri, muzică, mirosuri și senzații.
- Percepția timpului - copiii devin conștienți că au crescut doar prin ochii și comportamentul celorlalți.
Petrecerea poate fi ceva simplu
Unii părinți se simt presați să organizeze o petrecere, dar sărbătorirea trecerii unui alt an nu trebuie neapărat să fie ceva copleșitor. Copiii se distrează mai bine atunci când li se ia în calcul părerea, emoțiile și nevoile, deci simpla suflare în lumânările de pe un tort și un pahar de suc acasă, alături de ambii părinți, este tot ceea ce-și doresc unii copii.
Ceea ce este important nu e să aibă cel mai bun animator de pe piață sau cel mai sofisticat tort din lume și cele mai scumpe cadouri ci mediul plăcut în care se petrece totul și crearea unei atmosfere de incluziune, respect și siguranță.