Un studiu recent a scos la iveală faptul că dacă relația dintre un copil și mama acestuia este una pozitivă, el va avea o adolescență mai sănătoasă, fără abuzuri sau violență. Iată cum și de ce funcționează această legătură.
Importanța relației mamă-copil
Studiile anterioare au arătat că expunerea adolescenților la certurile părinților îi predispune pe aceștia la o relație plină de certuri cu viitorul partener de viață, iar dacă au crescut văzând unul dintre părinți că este abuziv, prezintă un risc crescut de violență domestică. Noile studii au pus însă mai mult accentul pe celălalt efect și anume că în ciuda conflictelor din familie, o mamă care are relații bune cu copiii, le diminuează acestora riscurile de a avea același tip de dinamică familială.
Protecția unei mame
Un studiu efectuat pe 140 de tineri, a căror părinți erau căsătoriți sau trăiau împreună și publicat în revista de specialitate „Journal of Interpersonal Violence” a pus accentul pe jumătate dintre acești tineri, adică cei care aveau cel puțin un părinte alcoolic. Studiul a fost efectuat de două ori, o dată când copiii erau în clasa a VIII-a și o dată când erau în ultimii doi ani de liceu. Scopul a fost să se poată studia relația conflictuală dintre părinți, percepția pe care adolescenții o aveau despre mama lor și să se descopere dacă ei înșiși au fost victime ale violențelor domestice. S-a observat astfel că acei adolescenți crescuți de părinți iubitori, pozitivi și cu mame permisive aveau relații mai puțin violente cu partenerii lor.
De ce influența maternă pozitivă e atât de puternică
Conform cercetărilor, calitatea relației dintre părinți îi ajută pe copii să-și formeze o idee despre cum trebuie să arate o relație și cum trebuie să se poarte ei cu partenerii. Astfel încât dacă tatăl este violent, copilul va știi că cei din jur sunt inamici în care nu trebuie să aibă încredere. Dar dacă mama încearcă să creeze o atmosferă pozitivă în familie și își acceptă copiii așa cum sunt, ei se văd demni de respect, în ciuda conflictelor din familie.
Un studiu pentru viitor
Din moment ce 30% dintre adolescenți suferă de abuzuri din partea partenerilor, acest studiu a constituit baza pentru a evita pe viitor degenerarea situației. Influența pe care relația părinților o are asupra copiilor este majoră și ajută la creșterea unor tineri puternici și optimiști, de aceea este important ca adulții să-și rezolve problemele și să fie mai responsabili și atenți la nevoile celor mici.