Cercetatorii au descoperit ca virusul oral HPV-16, o forma a human papillomavirus (HPV) care determina aparitia cancerului, a fost de trei ori mai mare in randul fumatorilor (persoanele fumatoare in prezent), comparativ cu cei care nu au fumat niciodata sau cumparativ cu fostii fumatori.
Fumatorii din prezent au fost identificati de oamenii de stiinta ca avand un numar mai mare de parteneri de sex oral in timpul vietii.
Masuri care reduc riscul aparitiei infectiei cu HPV
Se crede ca HPV-ul (human papillomavirus) transmis prin intermediul sexului oral se afla in spatele unei cresteri semnificative a cazurilor de cancer oral. In vreme ce tutunul ramane principalul factor de risc pentru aceasta boala, multi experti prezic ca virusul HPV va detrona in curand tutunul in acest top, ca principala cauza a cancerului oral.
Aceste concluzii, prezentate in Journal of the American Medical Association (JAMA), par sa confirme teoria ca istoricul social al unei persoane ar putea sa ii creasca sansele de a dezvolta boala - cancerul oral.
Specialistii din domeniul sanatatii spun ca, daca mai multi oameni ar sti ca tutunul (implicit fumatul) si HPV-ul (infectia cu human papillomavirus), la fel ca un consum excesiv de alcool si o dieta saraca le-ar creste in mod semnificativ sansele de a dezvolta cancer oral, cu siguranta numarul de cazuri de cancer la nivelul cavitatii bucale ar inceta sa mai creasca.
Specialistii tintesc catre educarea publicului general in privinta semnelor si simptomelor care indica boala, in speranta ca oamenii vor deveni mai constienti de aceasta afectiune a gurii. Ulceratiile care nu se vindeca in decurs de trei saptamani, petele rosii si albe si nodulii neobisnuiti sau umflaturile in gura - toate acestea sunt semnele unui cancer oral. Atunci cand ai detectat o schimbare in gura ta, ar trebui s mergi la doctor. Sursa.
Citeste si: Cum sa te protejezi de virusul HPV si de cancerul de col uterin
Prezervativ conceput pentru a ucide HIV, HPV si virusul care provoaca herpes