Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie şi imagistică medicală, a explicat exclusiv pentru Feminis.ro care sunt acele mituri referitoare la cancerul la sân în care mai cred femeile în ziua de astăzi.
Citeşte în continuare şi află de ce nu ar trebui să mai crezi aceste informaţii şi de ce trebuie să discuţi cu medicul tău despre orice modificare apărută la nivelul sânilor.
1. Mitul: Purtarea unui sutien cu balene metalice creşte riscul de a dezvolta cancer de sân
"Afirmaţiile că sutienele cu balene metalice comprimă sistemul limfatic al sânului, determinând toxinele să se acumuleze şi să cauzeze cancer de sân, au fost larg recunoscute ca fiind neştiinţifice. Cercetătorii au ajuns la următorul consens: nici tipul de sutien pe care îl porţi, nici cât de strâmtă este lenjeria intimă sau alte articole de îmbrăcăminte nu influenţează în niciun fel riscul de a face cancer la sân.", a declarat pentru Feminis.ro medicul primar Elena Claudia Teodorescu.
2. Mitul: Majoritatea nodulilor la sân sunt canceroşi
"Aproximativ 80% din nodulii la nivelul sânilor femeilor sunt cauzaţi de modificări benigne (necanceroase), chisturi sau alte condiţii.", subliniază specialista în radiologie şi imagistică medicală.
Dr. Elena Claudia Teodorescu încurajează femeile să discute cu medicul lor despre orice modificare apărută la nivelul sânilor, deoarece diagnosticarea precoce a cancerului de sân este benefică pentru pacientă.
De asemenea, medicul tău îţi poate recomanda o mamografie, ecografie sau o sonoelastografie pentru a determina dacă un nodul este canceros sau nu.
3. Mitul: Folosirea antiperspirantului creşte riscul de a face cancer de sân
"Societatea Americană de Cancer neagă acest zvon, dar recunoaşte că este necesar să fie făcute mai multe studii. Un mic studiu a identificat urme de parabeni într-un eşantion mic de tumori de cancer la sân. Parabenii, utilizaţi drept conservanţi în unele antiperspirante, au puţine proprietăţi asemănătoare cu ale estrogenului, dar studiul în cauză nu a identificat nicio legătură cauză-efect între parabeni şi cancerul de sân, nici nu a identificat în mod concludent sursa parabenilor găsiţi în tumori.", arată Dr. Elena Claudia Teodorescu.
4. Mitul: Femeile cu dimensiuni mici ale sânilor au mai puţine şanse de a face cancer de sân
"Nu există nicio legătură între dimensiunea sânilor şi riscul de a face cancer de sân. În schimb, structura densă a sânilor constituie un factor de risc important petnru cancerul mamar. Dar toate femeile, indiferent de mărimea sânilor şi structura lor, ar trebui să meargă periodic la controale şi examene de rutină.", subliniază specialista.
5. Mitul: Mamografiile anuale te expun la radiaţii atât de mult, încât acestea cresc riscul de cancer la sân
"Deşi este adevărat că radiaţia X este utilizată în mamografie, valoarea iradierii este atât de mică încât riscurile asociate sunt foarte mici în comparaţie cu beneficiile preventive în urma acestei metode. Mamografia poate detecta nodulii înainte ca aceştia să fie simiţiţi sau observaţi, uneori cu ani de zile, iar cu cât sunt mai devreme descoperiţi, cu atât mai mari sunt şansele de supravieţuire. După vârsta de 40 de ani, fiecare femeie trebuie să facă o mamografie de screening anual.", a spus în încheiere Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar radiologie şi imagistică medicală, Doctor în ştiinţe medicale, în cadrul Donna Medical Center.