S-a intamplat recent, in luna martie: o femeie in varsta de 25 de ani din Marea Britanie a crezut ca avea o durere de stomac. Apoi a primit socul vietii ei cand a adus pe lume un copil in timp ce statea pe toaleta. Iar in luna ianuarie a acestui an, o femeie din Massachusetts a fost adusa la Urgenta cu o durere de spate incredibila, care a fost eclipsata la aflarea vestii ca era in travaliu si ca era pe cale de a da nastere unui copil.
Elimina sarcina din ecuatie - Iata ce determina absenta menstruatiei
Cum putem intelege surpriza pe care au avut-o aceste femei, cand au adus pe lume un copil sanatos, nascut la termen? Daca luam in considerare toate schimbarile fizice si mentale care se petrec de regula in corpul viitoarei mamici in decurs de 9 luni, este greu de inteles cum o femeie poate sa nu bage de seama ca are un copil in pantece.
Se pare ca fenomenul, cunoscut sub numele de "sarcina criptica", nu este atat de neobisnuit. Se intampla suficient de des, iar exemplele din tara noastra sunt numeroase, intrucat ai vazut la stiri cazuri de tinere femei care nu au stiut pana in ultima clipa ca vor aduce pe lume un copil.
Insa este intr-adevar posibil ca unele femei sa isi traiasca viata la parametri normali, timp de 40 de saptamani, fara sa aiba vreun indiciu ca sunt insarcinate. Iata de ce:
1. Ai deja un surplus ponderal. Asadar, greutatea ta este mai mare decat ar fi normal.
"Femeile care sunt supraponderale sau obeze nu vor vedea in mod deosebit schimbarile fizice pe care le-ar aduce un copil care creste in interiorul lor, iar grasimea in exces poate izola senzatiile pe care femeia ar putea sa le aiba atunci cand copilul se misca si loveste cu piciorusele", spune Dr. Mary Jane Minkin, profesor de obstetrica-ginecologie in cadrul Yale School of Medicine.
2. Ai intotdeauna o menstruatie neregulata.
Daca ciclul tau menstrual nu este tocmai regulat si nu respecta un program anume - fie din cauza propriei tale chimii sau din cauza unei afectiuni precum sindromul ovarelor polichistice (care cauzeaza un ciclu menstrual iesit din tipare) - tu nu vei crede neaparat ca lipsa menstruatiei indica sarcina, spune Dr. Mary Jane Minkin.
3. Testele de sarcina nu sunt 100% precise, corecte.
Desi sansele sunt mici ca tu sa obtii un rezultat negativ la un test de sarcina pe care ti-l faci acasa (Dr. Mary Jane Minkin spune ca sunt mai putin de 1% sanse), acest lucru este posibil, in special daca urinezi pe bucata de plastic atat de devreme incat corpul tau nu produce o cantitate suficienta din hormonul pe care testul se presupune ca l-ar detecta, daca bei prea multa apa si iti diluezi urina atat de mult incat si nivelul hormonilor tai este diluat sau daca folosesti testul de sarcina gresit.
Intotdeauna trebuie sa faci un test de sarcina de rezerva, iar daca acesta iese negativ, dar menstruatia ta intarzie sa apara si incepi sa detectezi alte semne ce indica o sarcina timpurie, cum ar fi greata sau sensibilitatea sanilor, cel mai bine ar fi sa il lasi pe medicul ginecolog sa iti faca un test, sugereaza specialista.
4. Bebelusul care creste in tine este deosebit de "tacut".
Este normal ca bebelusul sa inceapa sa se miste in pantecele mamei si sa loveasca cu piciorusele in al doilea trimestru, dar nu toti copiii fac asta, spune medicul citat. De asemenea, este posibil ca bebelusul sa se miste, dar din cauza ca placenta este in fata lui, femeia insarcinata nu simte nimic, adauga medicul ginecolog.
5. Confunzi semnele unei sarcini cu perimenopauza.
Dupa 45 de ani spre 50 de ani, multe femei se confrunta cu schimbari in ceea ce priveste ciclul lor menstrual, cunoscute generic sub numele de perimenopauza(o perioada de tranzitie, cand ovarele incep sa incetineasca productia de hormoni; o perioada din viata femeii, cu scurt timp inainte sa se instaleze menopauza): menstruatii neregulate, o menstruatie care inceteaza timp de luni de zile inainte sa apara din nou si alte modificari la nivelul corpului, cum ar fi cresterea in greutate si schimbarile de dispozitie. Toate acestea se intampla sa fie si semnele ce indica faptul ca un copil se afla in pantecele mamei, iar ea uneori poate sa nu isi dea seama.
6. Ai avut intotdeauna un stomac problematic.
Daca esti obisnuita sa ai de-a face cu senzatia de greata, varsaturi, balonare si alte probleme care indica un stomac deranjat, s-ar putea sa fii tentata sa scoti din ecuatie greturile matinale si o burtica mai mare si sa crezi ca este vorba de o iritare a tractului gastrointestinal, spune ginecologul citat. Iar apoi cand aceste semne dispar dupa doar cateva luni, tu crezi ca s-a terminat si ca stomacul tau si-a revenit. Dar nu ai realizat ca tu tocmai ai trecut de primul trimestru de sarcina. (Sursa)
Citeste si: Esti insarcinata? Iata de ce alimente NU ai voie sa te atingi!
Drew Barrymore: "Dupa nastere te simti ca un cangur cu un..."
Dieta fertilitatii: 10 superalimente care cresc sansele de a avea un copil