Ai auzit vreodată de alimente care stimulează lactaţia? Ei bine, dacă eşti una dintre milioanele de mămici care alăptează pe cale naturală, atunci ştii cât de importantă este lactaţia, acel proces de formare şi de secreţie a laptelui prin glandele mamare.
Iar orice aliment care îţi poate creşte secreţia de lapte este extrem de util în această perioadă, atât pentru tine, cât şi pentru micuţul tău.
Iată mai jos o listă ce conţine acele alimente pe care le poţi încerca şi tu dacă eşti la lactaţie:
1. Supa caldă
Supele calde şi hrănitoare pot încuraja secreţia de lapte, pentru că aceste alimente vindecă organismul mamei după naştere. Specialiştii ne explică modul în care supa te poate ajuta.
"Pentru început, îţi vei dori să mănânci alimente calde, care te ajută. Supa de pui este regina supelor pentru mamele care tocmai au născut, pentru că le hrănesc organismul, le încălzesc, le vindecă şi le ajută să secrete lapte. Dacă mama este vegetariană, atunci supa de linte este un bun înlocuitor al supei de pui", a declarat Amy Mager, consultant în lactaţie şi specialist în acupunctură, pentru SheKnows.
2. Fulgii de ovăz
Mulţi oameni sugerează că, mâncând un castron cu fulgi de ovăz în fiecare zi, acesta este un aliment util pentru a-ţi stimula secreţia de lapte atunci când ai un bebeluş. Unii fac legătura între concentraţia mare de fier din fulgii de ovăz, lucru care poate ajuta mama să secrete mai mult lapte.
Dacă şi tu te numeri printre proaspetele mămici care alăptează pe cale naturală, bucură-te de fulgii tăi preferaţi de ovăz pe post de mic dejun cu cereale cald sau ai putea să îi incluzi într-o tavă de fursecuri cu fulgi de ovăz.
3. Seminţele de susan
Seminţele de susan sunt bogate în calciu, care este un ingredient foarte bun pentru a creşte secreţia de lapte a organismului mamei. În vreme ce seminţele de susan funcţionează mai bine când sunt zdrobite, tu poţi să te bucuri şi de gustul delicios al unui covrig cu seminţe de susan.
4. Schinduf sau cimbrişor
S-au spus multe despre această plantă erbacee (din familia leguminoaselor, folosită în bucătărie şi în medicină), care se găseşte în multe ceaiuri specializate pe stimularea secreţiei de lapte.
Deşi cimbrişorul sau schinduful poate fi de folos în stimularea secreţiei de lapte în mai puţin de câteva zile, părerile sunt împărţite în privinţa acestei plante, iar unii oameni spun că ar trebui să o eviţi.
Dacă suferi de astm sau anumite alergii, foloseşte cu precauţie cimbrişorul sau schinduful. Femeile cu probleme ale glandei tiroide sau cele care suferă de hipoglicemie ar trebui să îl evite cu desăvârşire.
5. Curmalele
Curmalele ajută şi hrănesc sângele, potrivit specialistei în lactaţie, iar aceste fructe ajută în procesul de secreţie a laptelui. Poţi să mănânci curmale în supă, poţi să le consumi ca atare sau poţi să torni apă fierbinte peste ele. Mai mult, poţi chiar să le adaugi la o tavă cu fursecuri din fulgi de ovăz, pentru a împuşca doi iepuri dintr-o lovitură.
6. Apa
Deşi nu este un aliment, să te menţii hidratată este una dintre cele mai bune modalităţi de a te asigura că organismul tău secretă suficient lapte.
Ţine o sticlă plină cu apă la îndemâna ta, iar recipientul te va ajuta să îţi reaminteşti să te hidratezi, astfel încât să bei apă înainte de a simţi că ţi-e sete. Încearcă să îţi faci un obicei din a bea apă atunci când şi bebeluşul tău bea. Sursa.