Însă reţine că unele tipuri de fructe şi legume ar putea fi mai bune în rolul de aliaţi care te ajută să slăbeşti, comparativ cu alte alimente, potrivit unui nou studiu publicat în revista PLOS Medicine.
Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea Harvard după ce au urmărit îndeaproape obiceiurile alimentare şi schimbările de la nivelul masei corporale ale unui număr de 130.000 de femei şi bărbaţi, timp de mai bine de două decenii.
Deşi consumul mare de fructe şi legume, în general, a fost asociat cu scăderea în greutate, aceste alegeri sănătoase au ajutat participanţii la studiu să reducă numărul de kilograme indicat de cântar, comparativ cu alţi participanţi:
- Merele şi perele
- Fructe de pădure (exemple comune: căpşune, zmeură, coacăze negre şi coacăze roşii, afine etc.)
- Legumele crucifere (conopidă, broccoli, varză, varză de Bruxelles)
- Verdeţuri şi salate (varză furajeră sau Kale, sfeclă mangold, frunzele plantei de muştar care pot fi folosite în salate, spanac, salată romaine (cu frunza lungă şi crocantă)
- Tofu sau soia.
Dar ce este atât de special la mere sau conopidă? Acestea - şi toate celelalte fructe şi legume sunt făcute să te ajute să slăbeşti - adică au un conţinut ridicat de fibre care îţi ajută stomacul să se simtă plin.
De asemenea, fructele şi legumele au un indice glicemic scăzut, iar asta înseamnă că, odată ce le vei consuma, ai o probabilitate mai mică de a avea o glicemie oscilantă (care să fie prea mare sau prea scăzută). Tofu este un fel de excepţie în acest caz şi nu poate fi pus la categoria legume. Deşi tofu nu conţine aproape deloc fibre, acest aliment îţi oferă o doză mare de proteine în schimbul unui număr relativ mic de calorii.
Dar lucrurile nu se opresc aici. Dacă oamenii mănâncă o cantitate mai mare din anumite tipuri de legume, acest lucru a fost, de fapt, asociat cu o mică creştere în greutate. Care sunt aceste legume? Probabil ai ghicit că sunt cele care au mult amidon, precum cartofii, mazărea şi porumbul. Sursa.