Un studiu realizat de firma Euromonitor spune că cererea de mâncare vegană a crescut și va lua avânt în China cu 17 procente între 2015-2020. Aceasta este cea mai rapidă creștere internaționaleă și sugerează o schimbare a obiceiurilor alimentare în Asia. În Shanghai, cel mai mare oraș din China, numărul magazinelor vegane a crescut anul trecut de la 49 în 2012 până la 100, conform artistului chinez Han Lili, care a ținut o statistică personală.
Populația acestei țări este formată din 1.3 miliarde de tineri, iar cei născuți după 2000 joacă un rol foarte important în schimbarea concepției despre alimentație. Specialiștii de la Shanghai Jiao Tong University au supravegheat 8 restaurante vegane și au aflat că aproape jumătate dintre clienți sunt persoane cu vârste între 20-29 ani. Într-o publicație pentru tineri a apărut concluzia cum că „pe lângă numărul de oameni care au început să protejeze animalele, din ce în ce mai mulți tineri chinezi adoptă diete vegane sau vegetariene, care sunt mai sănătoase, eco-friendly și la modă”. La această schimbare a contribuit și noul curs instituit de Ministerul Educației în licee, adică cel despre protecția animalelor și a mediului înconjurător.
Se presupune că populația lumii va crește cu 9.8 miliarde de oameni până în anul 2050 și că nu vom mai fi în stare să acoperim nevoile tuturor, pentru că fermele de animale ocupă aproape jumătate din terenurile agricole și folosesc marea majoritate a resurselor de apă potabilă. În plus, creșterea industrială de animale este unul dintre factorii majori de schimbare a climei, iar industria chineză contribuie cu 150 milioane tone de dioxid de carbon, tocmai de aceea răspândirea alimentelor vegetale este o veste bună.
Evoluţia pieţei alimentare şochează o lume întreagă
Interesul pentru dietele vegane și vegetarine este în creștere peste tot în lume, chiar și în China, care este cel mai mare consumator de carne de vită, porc și pui.