E firesc sa fie asa... ador ceasul care suna, in defavoarea ceasului biologic
E normal ca amaratul de telefon sau de ceas sa iti zbarnaie diminetile in ureche, asta doar daca nu ti-ai creat propriul ceas biologic care te trezeste instantaneu la aceeasi ora.
Cunosc persoane care si-au construit acest ceas, insa nu mi se pare un avantaj sa te trezeasca zilnic la aceeasi ora ceasul biologic, pe de-o parte din motive personale - nu vreau sa ma trezesc mereu la ora x, mai ales in weekend sau in concediu, cand mi-as dori sa lenevesc mai mult - si in al doilea rand, din motive stiintifice, descoperite la Universitatea Zurich, de un grup de cercetatori, in frunte cu Steven Brown, si publicate in Newseek.
Acestia sustin ca desi ceasul biologic poate fi un atuu important al unei persoane, in cele mai multe cazuri, oamenii nu isi dau seama cum functioneaza exact acesta si care sunt "regulile" lui, astfel ca e folosit oarecum haotic. Mai mult chiar, sustin acestia, "utilizarea" incorecta a acestuia poate duce la disfunctii serioase in activitatile curente, unele dintre ele chiar banale.
Conform cercetatorilor, pentru un randament maxim pe timpul zilei, exista cateva reguli clare de respectat de la primii zori ai zilei si pana noaptea in cazul in care dispui de un ceas biologic constant, pentru a evita starea de oboseala, somnolenta si extenuarea intr-o zi:
- munca fizica grea sa fie executata la primele ore,
- cea intelectuala in jurul pranzului,
- dupa-amiaza trebuie consacrata mentinerii in forma fizica si spirituala,
- seara – relaxarii.
Asadar, lipsita de ceasul biologic (si mai bine asa) si inzestrata cu doua telefoane puse sa zbarnaie la aceeasi ora, fericita ca exista astfel de functii la telefoane, am incercat sa imi creez "the best day of my life" neinfluentata de regulile de altfel logice, ale cercetatorilor, pentru ca acest tip de ceas lipseste cu desarvarsire in cazul meu, si mai mult chiar, unele dintre regulile mentionate sunt greu de respectat de o persoana ca mine.
A te trezi devreme e semn de zi buna, a te trezi tarziu e bolnavicios
Nu e un cliseu zicala "Cine se scoala de dimineata, departe ajunge". Chiar daca pare un paradox, cine se trezeste in zorii zilei este mult mai tonic si mai plin de viata decat o persoana care leneveste pana spre batute de 11 in pat.
Fie ca e vorba de 5, 6 sau 11, aceeasi senzatie o simti... de somn, de greutate in a te trezi, de cascat, etc...uneori mai accentuate dupa 11
Apropo de trezit tarziu vs. devreme, si mai mult, trezitul de dimineata prevesteste o zi buna, pe cand reversul anunta o zi furtunoasa din toate punctele de vedere, mai ales ca ideea de a lenevi in pat e "bolnavicioasa". Eu am observat ca si in weekend, cand ma terzesc destul de tarziu, pe la un 11, ma simt mai adormita si mai obosita decat atunci cand ma trezesc la 8:00. Si nici ziua nu se mai asterne foarte "activa" sa spun asa, in fata mea.. Mai mult lenevesc in pat dupa ora aceea.
Nu pot sa imi spun ca imi place la nebunie, ca ador sa imi sune ceasul cand simt ca somnul e mai dulce, ca nu sunt adormita, ca nu casc - doar ca nu fac o tragedie din asta. Mi-am insusit utilitatea si necesitatea acestui aspect al vietii mele si am invatat sa traiesc cu el, am incercat sa ii gasesc si partile placute. Astfel ca, trecem la urmatorul punct... la "tehnicile" de trezit proprii.
Gandul/Planul/Motivul pentru "abia astept sa vina ziua de maine"
Intotdeauna cand ma bag in pat seara, evident ca ma napadesc ganduri negre cum ca e ora 1 noapte si inca nu m-am culcat, si maine ma trezesc devreme, etc. Insa de cate ori ma gandesc la ziua de... maine, incerc sa ma gandesc la un lucru dragut sau bun care se va intampla in urmatoarea zi, ceea ce imi ofera un mic impuls de a nu dramatiza atunci cand suna ceasul la ora 8:00 (stiu ca o sa ziceti ca ora aceasta e destul de... tarzie, ca sa spunem asa, insa va spun sincer ca m-am trezit si la 6:30, si e acelasi lucru: am aceleasi senzatii atunci cand suna telefonul si la 6 si la 11, cum spuneam mai sus), iar eu voi fi somnoroasa si moroconoasa. Ce fel de idei? Nu stiu, orice! Nu trebuie sa fie neaparat ceva substantial. Sa va dau cateva exemple:
- ma gandesc ca a doua zi e vineri si ca urmeaza weekend-ul si ma binedispun, pentru ca e ultima zi din saptamana in care ma trezesc devreme;
- ma gandesc ca ma intalnesc cu cateva prietene la o sueta si abia astept momentul acela;
- credeti sau nu, uneori chiar ma binedispune gandul unei zile de munca, la modul ca "i can't wait anymore", si nu ma deranjeaza trezirea de dimineata; imi place colectivul, imi place ceea ce fac si imi plac roadele muncii mele;
- ma gandesc ca vine ziua de miercuri, adica ziua de "ceva dulce" preparat "en famille", ma rog, de cele mai multe ori de sora mea, ca sa recunosc si sa nu ma mustruluiasca, si ca o sa iau si masa cu ea (caci nu ne intersectam prea des programele desi stam in aceeasi casa);
- ma gandesc ca am economisit cativa bani si ma duc rapid sa imi achizitionez o bluzita, fustita...
- astept cu nerabdare un eveniment (un party, un eveniment, o nunta, un botez), etc. si abia astept sa treaca zilele pana la el, etc., etc.
Si alte lucruri simple, dragute in functie de ceea ce te entuziasmeaza.
Fiecare lucru pe care il pun la punct de cu seara pentru a doua zi, inseamna cateva minute in plus de somn in ziua ce va sa vina
Si e pe buna dreptate... chiar daca si eu sunt satula de metodele deja fumate pe care le promoveaza toata lumea: sa pui ceasul mai departe de tine, sa il pui cu o ora mai devreme, sa mai stiu eu ce "strategii" care mai rau te amagesc, asuma-ti trezirea la ora stabilita cu o singura alarma. Dar, acest truc este eficient! Inainte, ma trezeam extrem de devreme pentru a-mi calca hainele, a-mi face pachetelul si alte astfel de lucruri pe care trebuie sa le pregatesc pentru a doua zi, fara sa ma deranjez prea tare, de cu seara. Asadar, am economisit vreo 30 de minute, daca nu si mai bine.
Tot seara poti aplica trucuri pentru dimineata: eu una m-am invatat si nu am o problema cu a sta decat in zilele foarte inchise, insa dorm cu draperiile trase, facand un semi-intuneric care te poate induce in eroare; asadar, poate o solutie buna ar fi sa lasi sa-ti intre in zorii zilei lumina in camera, sa te "deranjeze" ca sa zic asa.
O deschidere rapida a ochilor, o intindere rapida si apa rece din plin pe fata
Okey, incepe punctul culminant: suna telefonul! Cum fac sa nu incerc sa adorm la loc? Pai simplu: cea mai buna trezire este cea brusca, fara a sta sa rumegi exact ce se intampla cu tine, cat de somn iti e si cat de bine e sub patura. Cand suna telefonul, stau in pat doar cat sa il opresc, deschid bine ambii ochi (chiar daca e greu) - nu pe jumatate - ma intind repede (e sanatos) si ma si ridic din pat fuga la baie. Apa rece, desi nu este prea placuta la starea pe care o am, ma dezmorteste complet, simtind cum imi bate inima in viteza a doua, mai ales la temperaturile de afara, dar nici ca nu ma mai bagi la loc in pat sa adorm dupa acest "dus" rece.
Cafeaua - cel mai bun efect - chiar si numai psihologic
Ca o continuare, pentru a nu lasa iar somnul sa apara pe la genele mele, fug repede la cafeluta; pentru mine e importanta chiar si o gura de cafea, chiar daca la birou savurez adevarata cafeluta de dimineata; sunt sigura ca nu ma trezeste cafeaua, dar efectul psihologic, daca ti s-a implementat bine in cap, isi face treaba.
La mine cel putin functioneaza, la modul ca daca am iesit din casa fara sa beau nicio gura de cafea sunt ametita, imi vine sa imi inchid ochii in continuu, sunt adormita... testat si confirmat!
Nu rata articolul saptamanii!
Descopera 7 lucruri mici, deosebite care ti-ar putea redefini imaginea in oglinda!