Iniţial, cercetătorul Stefano Mancuso, investigând cazul inedit, a crezut că producătorul de vinuri este încă un "nebun cu idei creţe". Cu toate acestea, a fost surprins de faptul că strugurii prezentau un nivel de zahăr şi o robusteţe sporită graţie condiţiilor în care au fost crescuţi. Astfel a decis să realizeze o serie de experimente amănunţite la faţa locului.
Mancuso arată că una dintre cele mai fascinante descoperiri este aceea că "sunetul este capabil să reducă dramatic numărul de atacuri ale insectelor", probabil pentru că frecvenţele le induc în eroare şi împiedică înmulţirea. Asta înseamnă că în vie nu mai este nevoie de pesticide, iar îngrăşămintele folosite scad considerabil.
O altă teorie fascinantă rezultată în urma cercetărilor efectuate la faţa locului arată că frecvenţa muzicii rulate în vie, asemănătoare cu cea a unei ape curgătoare, a determinat strugurii să crească în direcţia de unde se auzeau sunetele.
În plus, cercetătorul susţine că nu este important genul de muzică, întrucât frecvenţa este esenţială. Astfel, aceleaşi efecte pot fi obţinute şi cu ajutorul muzicii heavy metal.