Participanţii la studiu şi-au menţinut silueta cu peste 10 kilograme în minus chiar şi la un an de la încheierea programului de 12 săptămâni pus la punct de cercetători.
Specialiştii au concluzionat, în urma încheierii programului: "Această cercetare a dus la rezultate mai bune în ceea ce priveşte procesul de slăbire la şase şi 12 luni după, comparativ cu alte programe care nu limitează aportul caloric şi nu presupun efectuarea de exerciţii în mod regulat."
În ce constă acest program?
Dietele ce au la bază număratul caloriilor sunt dificil de respectat pe termen lung, iar industria metodelor de slăbit face bani pe seama eşecului celor care încearcă să scape de kilogramele în plus. Astfel, cei 33 de participanţi care au încercat programul nu au fost rugaţi să contorizeze aportul caloric sau să sporească nivelul de efort fizic depus în fiecare zi.
Timp de 12 săptămâni, subiecţii au fost lăsaţi să îşi aleagă singuri alimentele consumate, accentul fiind pus pe cât mai multe fructe, legume, cereale integrale şi soia. Au primit lecţii de gătit şi suplimente cu vitamina B în fiecare zi. De asemenea, au fost rugaţi să evite produsele de origine animală, dar şi alimentele procesate. În ceea ce priveşte alimentele bogate în grăsimi, precum avocado sau nuci, au fost incluse pe lista ingredientelor care trebuiau consumate în cantităţi reduse. Practic, numai 7-15% din aportul zilnic de energie al subiecţilor provenea din grăsimi.
Un grup de control, compus din 32 de participanţi, a primit îngrijire medicală standard pe toată perioada programului, fără schimbări în ceea ce priveşte dieta.
La finalul programului, în grupul de control nu au fost înregistrate modificări. În schimb, cei 33 de participanţi care au respectat regulile au arătat îmbunătăţiri dramatice, cu 12.1 kilograme pierdute în medie la controlul efectuat după şase luni şi 11.5 kilograme pierdute la o distanţă de 12 luni de la terminarea programului.
În plus, subiecţii care au respectat programul au raportat un nivel sporit de încredere în sine şi cunoştinţe extinse în materie de nutriţie, aveau un nivel scăzut de colesterol şi au recunoscut că au avut nevoie de mai puţine medicamente în tot acest timp.
Cercetătorii cred că programul a dat rezultate şi pentru că subiecţii au participat la cursuri de gătit şi au căpătat încredere şi abilităţi noi în relaţia cu alimentele consumate. În ceea ce priveşte alimentele evitate pe toată perioada programului, acestea pot fi reintroduse treptat în alimentaţie, cu atenţie, în funcţie de scopul fiecărui individ în parte.
Studiul a fost publicat în jurnalul Nutrition and Diabetes.