Potrivit studiului publicat în Molecular Biology and Evolution, de către cercetătorii de la Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology din Germania şi Karolinska Institutet din Suedia, acest receptor de progesteron este un exemplu al felului în care variantele genetice căpătate de omul modern în urma asocierii cu neandethalienii pot avea efecte asupra oamenilor din zilele noastre.
Progesteronul este un hormon cu rol important în ciclul menstrual şi sarcină, iar datele colectate de la peste 450.000 de subiecţi arată că una din trei femei din Europa a moştenit receptorul de progesteron de la neanderthalieni. În plus, 29% dintre femei poartă o copie a acestui receptor neanderthalian, iar 3% se bucură de două copii.
Potrivit cercetărilor, varianta neanderthaliană a acestui receptor are un efect favorabil asupra fertilităţii, iar femeile care au această genă raportează mai puţine sângerări în primele săptămâni de sarcină, un nivel scăzut de avort spontan şi au, în general, mai mulţii copii. Analizele moleculare au scos la iveală că aceste femei produc mai mulţi receptori de progesteron, ceea ce duce la o sensibilitate a organismului la acest hormon şi, prin urmare, la un soi de barieră de protecţie împotriva fenomenelor ce pot afecta sarcina.