Potrivit studiilor, există o legătură între obezitatea maternă din timpul sarcinii și dezvoltarea intelectuală a fătului.
Obezitatea în timpul sarcinii
Greutatea unei femei pe timpul sarcinii este un motiv de îngrijorare atât pentru femeie cât și pentru medicul ginecolog, fiind necesar ca greutatea să crească treptat, nu dintr-o dată, pentru a evita anumite complicațiii precum diabetul gestațional, ridicarea peste limite a tensiunii și preeclampsia.
Obezitatea și riscurile în sarcină
Când o femeie se îngrașă prea mult, se crede că doar sănătatea ei este pusă în pericol și puțini sunt cei care iau în considerare problemele ce pot apărea fătului. De exemplu, preeclampsia este periculoasă, deoarece poate duce la avort spontan sau naștere prematură.
Studiul realizat de Columbia University
O echipă de specialiști de la „Milman School of Public Health”, din cadrul „Columbia University” a lucrat alături de experți de la „University of Texas” și a publicat în jurnalul „BMC Pediatrics” un studiu în care se analiza legătura dintre obezitatea mamei și dezvoltarea fătului. Echipele au fost formate din epidemiologi, nutriționiști și specialiști de mediu, ce au analizat 368 de mame și copiii acestora, atât în sarcină cât și când copiii aveau între 3-7 ani. Cazurile alese aparțineau aceleiași pături sociale, etnie, aveau același grad de educație și aproximativ același IQ și s-a acordat o atenție sporită perioadei gestaționale și mediului în care au fost aduși pe lume copiii. Dieta mamei în timpul sarcinii și dacă copilul a fost sau nu alăptat n-au fost luate în considerare, iar când copiii aveau 3 ani au fost supuși unor teste motrice, realizate apoi la 4 și la 7 ani.
Rezultatele studiului
În testele realizate când copiii aveau 3 ani, cercetătorii au analizat capacitățile motrice ale micuților și au constatat o legătură între obezitatea în sarcină și copiii mai înceți. Când aceștia au fost reanalizați la vârsta de 7 ani, s-a descoperit faptul că băieții cu mame obeze sau supraponderale în sarcină aveau un IQ mai mic decât cei născuți din femei cu o greutate normală. Deși în urma studiului s-a dovedit destul de clar că există o legătură directă între obezitatea maternă și problemele copiilor, impactul major îl are și mediul familial în care este crescut apoi copilul și dacă primește sau nu diverși stimuli.
Vezi ce riști dacă acumulezi prea multe kilograme în sarcină
Legătura dintre mamă și copil este una de necontestat, iar aducerea pe lume a unui copil îți schimbă viața pentru totdeauna, deoarece pe lângă fericirea de a avea un copil în burtă vine și responsabilitatea.