Italianca Lina Wertmuller a fost prima femeie care a primit o nominalizare la categoria cel mai bun regizor, în 1977, pentru filmul "Seven Beauties". Ea a fost dezchizătorul de drum pentru generaţiile ulterioare de "femei regizor". Un documentar despre viaţa sa a fost lansat anul acesta, "Behind the White Glasses".
În 1974, Julia Phillips a devenit prima femeie producător premiată cu un Oscar pentru filmul "The Sting". A împărţit premiul cu soţul ei, Michael Phillips, şi cu un alt producător al filmului, Tony Bill. "Vă imaginaţi ce experienţă este pentru mine, ca o fată evreică din oraşul Great Neck să câştige un premiu Oscar şi s-o cunoască pe Elizabeth Taylor în aceeaşi seară", a declarat Julia Phillips, la cea de-a 46-a gală de decernare a premiilor Oscar.
Rita Moreno a devenit prima actriţă de origine latină care a câştigat premiul Oscar pentru rol secundar, în anul 1962, pentru filmul "West Side Story". A avut un discurs memorabil pe scena celei de-a 34-a festivitate a premiilor Oscar. "Nu pot să cred! Doamne Dumnezeule!"
În 1940, Hattie McDaniel a devenit prima femeie afro-americană care a luat un premiu Oscar. A câştigat pentru rolul secundar din filmul "Gone with the Wind", unde a jucat-o pe sclava "Mammy". Actriţa de culoare a fost plasată departe de colegii ei din film şi a primit statueta într-un hotel destinat exclusiv persoanelor de culoare. "A fost de parcă aş fi făcut ceva greşit", a declarat Hattie McDaniel, la 4 ani după ce a fost onorată cu un premiu al Academiei.
După 74 de ani de premii Oscar, Halle Berry a devenit prima femeie afro-americană care a luat statueta pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal, ]n 2002, pentru filmul "Monster s Ball". Discursul său a fost extrem de emoţionant şi e încă proaspăt în mintea noastră. "Acest moment e mult mai mare decât mine", a spus Halle Berry în lacrimi, în urmă cu 14 ani. Ea şi-a dedicat premiul celor mai puternice femei de culoare din cinematografie, Diahann Carroll, Jada Pinkett Smith, Vivica A. Fox şi "pentru toate femeile de culoare fără nume şi fără chip care acum au o şansă, pentru că în seara aceasta s-a deschis o uşă".
Kathryn Bigelow a scris istorie în 2010, la cea de-a 82-a ediţie a premiilor Oscar, când şi-a adjudecat statue pentru cel mai bun regizor, cu filmul "The Hurt Locker". A dedicat premiul tuturor femeilor şi bărbaţilor din armata americană. Pelicula a plecat acasă şi cu premiul pentru cel mai bun film.