1. #OscarsSoWhite Pentru al doilea an consecutiv, nici un actor afro-american nu a fost nominalizat la Premiile Oscar, lucru care a stârnit o mulțime de discuții aprinse pe rețelele de socializare și în media, hashtag-ul "OscarsSoWhite" fiind folosit intens pentru a ridica această problemă la nivel mondial. Mai mult decât atât, singurele filme nominalizate în care joacă persoane de culoare sunt reprezentate tot de albi.
Controversa planează asupra celui mai mare eveniment din industria filmului, unii actori celebri de culoare au anunțat că vor boicota gala. Will Smith și soția sa, Jada Pinkett Smith, au fost cei mai vocali în legătură cu diversitatea rasială de la Oscar. Mai mulți actori sprijină demersul lor, alții nu.
Michael Caine, de pildă, a declarat că "nu poți vota un actor doar pentru că este de culoare", iar Charlotte Rampling, nominalizată la cea mai bună actriță în rol principal pentru "45 years", a spus că "actorii de culoare nu se regăsesc pe listă pentru că nu au meritat". Alții, precum George Clooney, spun că problema diversității la Hollywood este mult mai adâncă, și pornește de la faptul că nu se creează oportunițăți pentru minorități.
Trei exemple flagrante se află în topul nedreptăților făcute de Academie care au legătură cu "Oscarurile atât de albe":
Filmul "Beasts of No nation" cu Idris Elba a fost complet lăsat pe dinafară de votanți și, implicit, actorul de culoare care a primit laude pentru rolul făcut.
Michael B. Jordan, actorul principal din "Creed", peliculă pentru care Sylvester Stallone a punctat o nominalizare la cel mai bun actor în rol secundar.
Will Smith, care nici nu a fost luat în calcul pentru rolul din "Concussion".
Și nu în ultimul rând, filmul "Straight Outta Compton", despre grupul hip-hop N.W.A, înființat la mijlocul anilor '80 în State, care a primit o singură nominalizare, la categoria cel mai bun scenariu original. Deși distribuția este formată din mai mulți actori de culoare, scenariul este semnat de doi caucazieni.
2. 6.300 de membri ai Academiei, persoane din industria filmului, votează nominalizaţii la Oscar în fiecare an. 94% dintre votanți sunt caucazieni, 77 sunt bărbați și vârsta medie este de 62 de ani, potrivit BBC.
3. Partea frumoasă și interesantă este că gazda festivității din acest an este un actor de culoare. Chris Rock, actor de comedie și de stand-up, prezintă pentru a doua oară premiile Oscar, după 11 ani. Chris Rock a declarat că și-a schimbat discursul în urma scandalului diversității de la Hollywood și este așteptat să ridice problema rasială în fața pleiadei de mari actori și în prezența Academiei de film americane.
4. Nominalizarea lui Leonardo DiCaprio la categoria cel mai bun actor în rol principal a făcut să suspine internetul. De câteva luni bune, subiectul Leo la Oscar a împânzit media, având parte de publicitate exagerată, atâta încât, dacă "iubitul Americii" nu pune mâna pe statuetă, așteaptă-te ca internetul "să explodeze" a doua zi după decernarea premiilor.
Actorul în vârstă de 41 de ani a fost nominalizat de șase ori până acum la Premiile Oscar însă ghinionul s-a ținut scai de el. A mărturisit, în repetate rânduri, prin ce chinuri a trecut filmând "The Revenant" și că a făcut, de departe, cele mai sacrificii de până acum, la realizarea unui film.
Întreaga lume îi ține pumnii strânși și spune că anul acesta va fi, mai mult ca sigur, cel norocos pentru Leo. Unii critici ridică semne de întrebare în privința replicilor...inexistente ale personajului Hugh Glass, alții spun că tocmai din acest motiv actorul a reușit să facă un rol magistral. Deoarece a transmis multă trăire fără prea multe cuvinte. Ca să spunem lucrurilor pe nume, DiCaprio nu are competiție acerbă la categoria cel mai bun actor, balanța se înclină clar în favoarea lui. Până și rivalii îl susțin.
În afară de Eddie Redmayne, care și-a intrat foarte bine în rol, transformându-se în femeie în filmul "Daneza", niciun alt nominalizat nu îi pune mari probleme. Iar Eddie Redmayne a luat premiul Oscar anul trecut, pentru filmul "The Theory of Everything".
5. Jennifer Lawrence, în vârstă de 25 de ani, a stabilit un record anul acesta, devenind cea mai tânără actriță cu patru nominalizări la Premiile Oscar din istorie. Tânăra blondină are deja o statuetă pentru filmul "Silver Linings Playbook" (2012). Anul acesta a intrat în competiție pentru "Joy". Prin comparație, Meryl Streep a bifat cea de-a patra nominalizare la Oscar, la vârsta de 34 de ani, pentru "Sophie’s Choice".
6. Alejandro Gonzalez Inarritu a făcut un film de Oscar pentru al doilea an consecutiv. Regizorul mexican a mărturisit de altfel că a fost o misiune foarte grea pe care nu o va mai repeta niciodată. Filmul "Birdman" a fost marele câștigător la premiile de anul trecut, iar "The Revenant" are nu mai puțin de 12 nominalizări la premiile Oscar anul acesta. Inarritu a câștigat în 2015 distincția de cel mai bun regizor, și, de 60 de ani, niciun alt regizor nu a mai reușit perfomanța victoriei în doi ani consecutivi. Astfel, dacă Inarritu câștigă în seara decisivă, va scrie istorie.
7. "The Revenant"are cele mai mari șanse de câștig, însă este primul film, de la "Titanic" încoace, adică de 18 ani, care este favorit la câștigarea statuetei pentru cel mai bun film dar nu are o nominalizare la cel mai bun scenariu. Mai mult, pelicula regizată de Inarritu a fost acuzată de plagiat, internauții susținând că vizionarul mexican s-a inspirat prea mult din filmele lui Tarkovsky.
8. "Cuplu de aur" care se află în centrul atenției anul acesta este format din doi nominalizați. Alicia Vikander și Michael Fassbender sunt astfel cea mai puternică pereche de la Oscar. Cei doi sunt destul de misterioși și nu s-au afișat împreună la premiile importante care s-au decernat până acum. Lumea va sta cu sufletul la gură, duminică, să vadă dacă cei doi vor păși împreună pe covorul roșu.
Ea este nominalizată la categoria de cea mai bună actriță în rol secundar pentru "Daneza", iar el, la cel mai bun actor pentru "Steve Jobs". Cei doi s-au cunoscut pe platourile de filmare ale filmului "The Light Between Oceans" și sunt cea mai proaspătă și interesantă pereche din cetatea filmului. Un alt amănunt "delicios" este că ambii sunt europeni, el născut în Germania, ea în Suedia.
9. Ascensiunea lui Tom Hardy nu poate fi trecută cu vederea. Nominalizat la categoria cel mai bun actor într-un rol secundar pentru "The Revenant", Tom Hardy e actorul care joacă în două filme nominalizate la categoria cel mai bun film, "The Revenant" și "Mad Max: Fury Road".
Dar nu este singurul. Și suedeza Alicia Vikander este o stea în devenire la Hollywood. Actrița în vârstă de 27 de ani a bifat două filme de Oscar anul acesta, "The Danish Girl" și "Ex Machina", pentru care a primit aprecieri critice foarte bune.
10. Marii perdanți ai celei de-a 88-a ediție a premiilor Oscar sunt:
Jacob Tremblay, băiețelul în vârstă de 10 ani care a impresionat criticii prin rolul său emoționant din filmul "Room".
Quentin Tarantino, care a fost ignorat anul acesta de Academie pentru cel de-al 8-lea film al său, "The Hateful Eight". Pelicula nu a reușit să intre pe listă nici la cel mai bun scenariu, nici la cel mai bun regizor, nici la cel mai bun film. Are 3 nominalizări însă, la cea mai bună imagine, la cea mai bună coloană sonoră și la actriță în rol secundar, Jennifer Jason Leigh.
Steven Spielberg se numără printre cei uitați de membrii Academiei, la categoria cel mai bun regizor, deși producția "Bridge of Spies" concurează la categoria cel mai bun film. În aceeași situație se află și Ridley Scott, care nu a primit nominalizare la regie deși "Marțianul" a intrat în competiție pentru cel mai bun film.
Un alt mare semn de întrebare este Aaron Sorkin. Scenariul scris de el pentru "Steve Jobs" a fost primit cu lauri de critici, dar se pare că membrii Academiei nu au fost așa mișcați de "produsul" lui Sorkin.
Gala premiile Oscar se desfășoară duminică, 28 februarie, la Dolby Theatre din Los Angeles. Cea de-a 88-a ediție va fi transmisă în direct, în România, pe Digi24 și DigiFilm, începând cu ora 1:20. Emisiunea va fi prezentată de Oana Zamfir, Irina Margareta Nistor și mai mulți invitați.