Unii dintre noi donează sânge pentru că am fost rugaţi de un prieten, unii ştiu că un membru al familiei sau un prieten este posibil să aibă nevoie de o transfuzie la un moment dat, unii cred că este un lucru normal. Oricare ar fi motivul, nevoia este constantă, contribuţia fiecăruia este importantă şi te vei simţi bine ştiind că ai ajutat la salvarea unei vieţi. În luarea deciziei de a merge la un centru ţine cont şi de faptul că nevoia de sânge este permanentă, deoarece acesta poate fi păstrat doar pentru câteva zile înaintea utilizării.
În plus, la cerere, după fiecare donare, poţi primi un buletin de analize care include pulsul, tensiunea, temperatura şi hemoglobina, dar şi alte analize. În ciuda faptului că la analizele uzuale este indicat să nu mâncăm, atunci când donăm sânge este chiar bine să luăm un mic dejun uşor şi să bem multă apă, pentru a evita stările de leşin şi a lua un surplus de vitamine şi minerale. Tot la cerere, fiecare donator are dreptul la şapte tichete de masă, decontarea cheltuielilor de transport pentru cei din altă localitatea şi reducere 50% la abonamentul pentru transportul în comun. Când te duci la centrul de transfuzie să nu uiţi carnetul de donator sau buletinul, în cazul în care este pentru prima oară, deoarece va trebui să completezi o fişă cu date de identificare. Este bine de ştiut şi numele medicamentelor pe care le iei în mod constant sau le-ai luat în ultiele şase luni, deoarece anumite substanţe pot dăuna. De exemplu, în cazul în care sângele tău ajunge la o femeie însărcinată.
Transfuziile de sânge sunt frecvente la femeile însărcinate cu complicaţii sau care tocmai au născut, copii cu anemie severă, uneori în urma neglijenţei părinţilor, persoane cu traume grave din accidente sau dezastre naturale, dar şi la numeroase intervenţii chirurgicale şi pacienţi cu cancer.
Donaţia propriu-zisă va dura în jur de 8-10 minute, în care vei fi aşezată confortabil într-un scaun special şi ţi se vor preleva în jur de 450 ml de sânge, cantitate care se reface ca volum în câteva ore şi la nivel celular în două săptămâni. Anunţă însă la birou că este posibil să nu ajngi la timp, deoarece oricum, dacă vei avea nevoie, ţi se va da o dovadă că ai fost la donare şi cu aceea vei avea dreptul la o zi de concediu suplimentară, în ziua respectivă. Procesul este sigur şi asistenta sau medicul care iţi recoltează are obligaţia să desfacă acul steril în faţa ta. Dacă în schimb vei alege să donezi şi celule stem sau plasmă, timpul va fi mai îndelungat.
După donare, este bine, de asemenea, să consumi ceva natural şi să bei eventual, un pahar de suc. Asta după ce stai aşezată încă 10-15 minute, pentru a da organismului timpul necesar să-şi revină. În caz contrar, dacă ţi se face rău la faţa locului, vei primi primul ajutor, însă personalul medical va nota pe carnet acest lucru şi este posibil ca altă dată să nu mai poţi dona.
Fii supererou şi salvează o viaţă
Nu este nevoie de un motiv special care să ne facă să donăm sânge, e suficient propriul motiv, acesta poate fi pentru că avem o rudă bolnavă, pentru că vrem să ne refacem propriul sânge, pentru bonurile de masă, diploma şi insignele primite sau doar pentru satisfacţia că am făcut un bine. Orice motiv este bun.