În ziua de azi, plantele modificate genetic provoacă reacţii negative, însă oamenii s-au jucat cu genetica fructelor noastre iubite de mii de ani. Dacă alimentele modificate genetic reprezintă îmbinarea unor gene de la alte organisme pentru a oferi plantelor anumite particularităţi, ca rezistenţa la pesticide, reproducerea selectivă e un proces mai lent prin care fermierii au selectat şi au crescut culturi cu acele particularităţi de-a lungul unei lungi perioade de timp.
De la banane la vinete, iată cum arătau fructele şi legumele înainte să le domesticim:
Pepenele
Aşa cum reiese dintr-un tablou pictat în secolul al VII-lea, pepenele verde arăta cu totul diferit. Pictura, realizată între 1645 şi 1672, scoate în evidenţă o felie de pepene foarte bizară: cu forme sinuoase încorporate în şase părţi în formă de triunghi.
De-a lungul timpului, oamenii au transformat pepenele sălbatic într-unul cu miez roşu aprins, care cuprinde tot fructul. Unii cred că lubeniţa din tabloul lui Stanchi este doar un pepene necopt sau nestropit însă seminţele negre din tablou ne arată că era vorba de un pepene copt.
Banana
Primele banane au fost cultivate acum cel puţin şapte mii de ani pe teritoriul Papuei și al Noii Guineei de azi. De asemenea, bananele au fost crescute şi în Asia de Sud-Est. Banana modernă îşi are originile în două specii sălbatice, Musa acuminata şi Musa balbisiana, care are seminţe mari şi tari ca în poză.
Hibridul a produs banana cunoscută astăzi, cu o formă uşor de mânuit şi un exterior care se poate decoji cu uşurinţă. Spre deosebire de strămoşul său, banana modernă are seminţe mult mai mici, un gust mai bun şi o mulţime de nutrienţi.
Vânăta
De-a lungul istoriei, vinetele au fost de diferite forme şi culori: albe, azurii, violete şi galbene. Unele dintre cele mai vechi vinete au fost cultivate în China. Versiunile primitive aveau spini pe tulpină.
Varianta modernă ne-a scăpat de ţepuşele incmode şi ne-a dat o legumă în formă alungită, de culoare violetă.
Morcovul
Cei mai vechi morcovi ar fi fost cultivaţi în secolul al X-lea, în Asia şi Persia. Se pare că la orgini ar fi avut o culoare purpurie sau albă, cu o rădăcină bifurcată subţire. Între timp, morcovii şi-au pierdut pigmentul mov şi au devenit galbeni.
Fermierii au domesticit legumele acestea subţiri în aceste rădăcini lunguieţe de culoare portocalie pe care le ştim astăzi.
Porumbul
Poate cel mai emblematic exemplu de reproducere selectivă este porumbul zaharat din America de Nord, care a fost creat din planta abia comestibilă numită "teosinte".
Astăzi, porumbul este de 1000 de ori mai mare ca acum 9000 de ani şi mult mai uşor de curăţat şi consumat.
Piersica
Piersicile erau nişte fructe mici ca cireşele cu puţină pulpă. Au fost prima oară domesticite în China antică şi aveau un gust uşor sărat.
Dar după mii de ani în care fermierii au altoit piersicile, în ziua de azi sunt de 64 de ori mai mari, cu 27% mai zemoase şi cu 4% mai dulci.