Etilena, gazul natural eliberat de unele fructe şi legume, accelerează procesul de coacere. Acesta poate fi un avantaj, dacă vrei, de exemplu, să grăbeşti coacerea unui avocado, pentru că îl poţi închide într-o pungă de hârtie, însă prea multă etilenă duce la stricarea rapidă a unora dintre fructele şi legumele pe care le depozitezi în mod necorespunzător.
Fructele şi legumele care eliberează o cantitate mare de etilenă nu ar trebui depozitate lângă cele care sunt sensibile la acest gaz. În plus, temperatura la care le depozitezi joacă şi ea un rol important. Iată, în cele ce urmează, o listă de alimente care necesită depozitare separată.
Depozitează următoarele categorii de fructe şi legume separat, la temperatura camerei:
Sensibile la etilenă: banane necoapte, castraveţi, vinete, fasole verde, ceapă, cartofi, cartofi dulci, pepene verde, dovleac, dovlecel
Producătoare de etilenă: banane coapte, roşii, caise, avocado, mango, pepene galben, nectarine, papaya, piersici, pere, prune (când sunt foarte coapte, transferă acest tip de fructe şi legume în frigider)
Depozitează următoarele categorii de fructe şi legume separat, în frigider:
Producătoare de etilenă: mere, coacăze, avocado, mango, pepene galben, nectarine, papaya, piersici, pere, prune
Sensibile la etilenă: broccoli, varză de Bruxelles, varză, morcovi, conopidă, verdeţuri cu frunze închise la culoare, praz, mazăre, salată verde, zmeură, căpşune