Însă de la banalele portocale s-a declanşat o adevărată îngrijorare în rândul părinţilor, iar mulţi români nu se mai încumetă să consume fructe din familia citricelor, precum portocalele.
Potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), probele prelevate din portocale privind depăşirea limitelor admise de reziduuri de pesticide au prezentat rezultate negative. Aşadar, bebeluşii din Argeş nu s-au îmbolnăvit din cauza portocalelor.
Chiar şi cu o confirmare din partea autorităţilor, poate acum probabil că te întrebi dacă ar mai trebui să consumi fructe citrice. Aşa că astăzi încercăm să îţi răspundem la o întrebare esenţială şi anume: ce truc te ajută să te menţii sănătoasă dacă ai în coşul de cumpărături fructe citrice acoperite cu un strat de ceară?
Coaja ceruită a lămâilor şi a altor fructe citrice precum portocalele
Dacă îţi place să prepari diverse deserturi şi în reţetele tale preferate incluzi coaja de lămâie sau coaja de portocală, probabil că te-ai întrebat în această perioadă dacă este sigur să foloseşti coaja dată prin răzătoare de la o lămâie acoperită cu un strat de ceară. Sau poate că te-ai întrebat cum poţi scăpa de ceara de pe fructele citrice.
Ei bine, producătorii de fructe au tendinţa de a pulveriza pe coaja fructelor citrice cu un strat subţire de ceară după ce fructul a fost recoltat. Acest lucru se face pentru a menţine aspectul proaspăt al cojii fructului şi îi oferă o anumită protecţie la nivelul cojii în timpul transportului. De asemenea, acest strat subţire de ceară îi conferă fructului o anumită strălucire.
Deşi ceara este considerată sigură pentru consum, majoritatea oamenilor preferă să nu o ingereze, dacă este posibil. În supermarketuri, de cele mai multe ori, este greu să cumperi lămâi şi portocale care să nu fie ceruite.
Însă unii oameni spun că este relativ uşor să îndepărtezi stratul de ceară care acoperă un fruct din familia citricelor. Pune fructul într-o strecurătoare şi toarnă peste el apă dintr-un recipient în care ai încălzit-o sau apă de la fierbător şi clăteşte fruvctul sub un jet de apă fierbinte, de la chiuvetă.
reacă fructul citric peste tot cu o perie aspră, cum ar fi o perie-decojitor sau o perie pentru curăţat fructe şi legume, sub un jet de apă rece de la robinet.
Dar încearcă să nu foloseşti o perie şi un burete pe care le foloseşti pentru a spăla vasele, deoarece din această cauză pot rămâne anumite reziduuri de la detergentul de vase pe suprafaţa fructului. Se clăteşte fructul cât mai bine cu apă rece şi se lasă la uscat. Sau îl poţi şterge bine cu prosoape de hârtie.
Cum să cureţi fructele cu oţet din vin
Anumite fructe şi legume pot fi spălate şi curăţate cu o soluţie pe bază de oţet.
Cei de la Universitatea din Minnesota recomandă să spălăm produsele proaspete sub un jet de apă curată, înainte de a le consuma. Dar adăugând un pic de oţet în ecuaţie, această soluţie te poate ajuta să ucizi chiar mai multe bacterii de pe suprafaţa fructelor.
Ce să faci în cazul fructelor cu suprafaţa netedă
Pasul 1: pune oţet din vin alb într-un recipient cu pulverizator şi adaugă 3 ceşti de apă. Închide capacul de la sticlă şi agită bine pentru a combina ingredientele.
Pasul 2: pulverizează cu acest spray fructele cu coaja netedă, cum ar fi merele, lămâile şi rodia, cu o cantitate suficientă din soluţia aceasta pe bază de oţet, pentru a acoperi întreaga suprafaţă, cam 5 sau 6 pulverizări. Freacă uşurel suprafaţa cu mâna, pentru a te asigura că această coajă a fructelor este acoperită în întregime cu soluţia din oţet.
Pasul 3: se clăteşte fructul sau leguma sub un jet de apă rece, care elimină reziduurile şi aroma de oţet. Freacă fructele cu mâinile pentru a ajuta la eliminarea oricărei urme de oţet, scutură fructele de excesul de apă şi usucă-le cu un prosop curat înainte de le felia.
Reţine: etapele care te ajută să scapi de stratul de ceară de pe citrice
Există mai multe metode pentru a îndepărta ceara de pe coaja fructelor, dar cea mai comună metodă pe care cel mai probabil o vei găsi recomandă următoarele:
- pune fructele într-o strecurătoare şi toarnă peste citrice apa pe care ai fiert-o recent
- freacă fiecare fruct cu o perie de legume, sub un jet de apă rece.
- clăteşte fructele cu apă rece de la robinet şi usucă-le cu prosoape de hârtie.
Alte metode presupun alte trucuri: pune fructele citrice în cuptorul cu microunde, la putere maximă, timp de 10 secunde, iar apoi freacă suprafaţa.
Ca şi în cazul fructelor, vei dori să elimini ceara de pe citrice chiar înainte de consum. Asta doar dacă nu faci absolut totul pentru ca fructele să fie bine uscate înainte de depozitare. Surse: 1, 2, 3.