Adoptă şi respectă aceste mici trucuri şi reguli, în fiecare zi, şi vei vedea că sfaturile noastre te ajută să pierzi în greutate, fără a fi nevoie să mergi la sală sau să ţii o dietă definită de reguli stricte.
1. Întodeauna e bine să începi o masă cu un pahar cu apă. În acest fel, te vei menţine hidratată şi te vei simţi mai plină instant, lucru care te ajută enorm, în sensul că te împiedică să faci excese alimentare şi să mănânci mai mult decât simţi nevoia.
2. Încearcă să faci câteva schimburi simple la fiecare masă principală. Optează pentru un dressing vinaigrette pentru salată, în loc să alegi o salată cu maioneză, de exemplu. Sau alege un fruct proaspăt în locul variantelor de fructe uscate sau deshidratate, iar în acest fel consumi mult mai puţine calorii,
3. În loc de desert, mănâncă un pătrăţel de ciocolată neagră. În loc să optezi pentru fursecuri sau prăjituri atunci când eşti în pauza de masă la birou, potoleşte-ţi pofta de ceva dulce cu un pătrăţel de ciocolată neagră. Poate că în primele zile în care vei apela la acest truc nu vei resimţi o plăcere culinară deosebită, dar atunci când te ţii departe de dependenţa ta de zahăr, vei fi bucuroasă că elimini calorii din dietă în timp ce te bucuri de un desert delicios, dar mai sănătos, aşa cum este ciocolata neagră.
4. Fii atentă la porţiile de mâncare. Dacă vrei să slăbeşti, este important să te dedici şi să respecţi porţiile corecte la fiecare masă. Măsoară gustările înainte în loc să le mănânci direct din pungă, foloseşte farfurii mai mici pentru a semnaliza vizual că masa ta îţi va satisface pofta de mâncare şi pune deoparte resturile de mâncare din oală sau cratiţă, astfel încât să nu fii tentată să te întorci la frigider pentru o a doua porţie.
5. Fă mai multă mişcare. Chiar dacă nu dedici un întreg interval de timp unui antrenament (fie la sală, fie acasă), poţi să arzi mai multe calorii făcând un efort şi încercând să te mişti mai mult în timpul zilei. De exemplu, ia-ţi pauze scurte în care să te plimbi prin birou, alege să urci pe scări în loc să iei liftul şi parchează ceva mai departe de intrarea în clădirea de birouri unde lucrezi - iată doar câteva metode simple de a creşte numărul caloriilor pe care le arzi chiar fără să îţi dai seama.
6. Nu bea caloriile în formă lichidă. Este un motiv destul de des întâlnit pentru care nu vezi rezultatele eforturilor tale - acele calorii "goale" pe care ţi le iei din sucul acidulat zilnic, sucul de dimineaţă sau un pahar mare cu vin la cină se vor aduna şi se vor vedea pe silueta ta. Mai bine bei apa aromată, în care presari câteva ingrediente proaspete precum castravete, lămâie sau frunze de mentă. În acest fel, scapi de toate acele calorii goale din băuturile carbogazoase pline de zahăr.
7. Nu sta nemâncată prea mult timp. Un pic de foame poate fi benefică pentru tine, dar dacă te înfometezi toată ziua pentru a te îmbuiba cu desert seara, aceasta este o metodă total nesănătoasă, care îţi sabotează dieta. Ia mesele şi gustările la ore bine stabilite pentru a evita să îţi scadă glicemia (concentraţia de glucoză din sânge), lucru care te face să cedezi în faţa alimentelor dulci atunci când eşti la dietă.
8. Gustările tale trebuie să fie alcătuite din alimente bogate în proteine şi bogate în fibre. Atunci când este momentul să iei o gustare, asigură-te că faci ca mâncarea să muncească pentru tine. Stai departe de opţiunile care au multe calorii şi niciun beneficiu, cum ar fi chips-urile şi biscuiţii săraţi, şi alege alimente cu multe proteine şi multe fibre. Aceste alimente au gust bun şi te ajută să te simţi sătulă, îţi umplu stomacul mai repede. În plus, vei putea să mănânci mai puţine calorii şi tot te vei simţi sătulă.
9. Ia cina devreme şi alege preparate uşoare. Încearcă să respecţi regula conform căreia cina ta trebuie să aibă aproximativ 25% din aportul tău caloric zilnic. Şi ideal ar fi să iei masa de seară cu cel puţin 2 sau 3 ore înainte de a merge la culcare. Dacă mănânci prea mult şi la o oră înaintată din noapte, aceşti factori pot să îţi provoace indigestie şi îţi pot tulbura somnul pe timpul nopţii, lucruri care îţi îngreunează respectarea unui stil de viaţă sănătos.
10. Dormi mai mult. Lipsa somnului te poate determina să mănânci mai mult pe parcursul zilei şi din aceeaşi cauză nu vei avea suficientă energie pentru antrenamentele tale. Aşadar, ideea este să încerci să dormi câte 7 până la 9 ore pe noapte, în fiecare noapte. Acesta este un mod simplu şi eficient de a-ţi menţine pe calea cea bună obiectivele legate de tot ce înseamnă procesul de slăbire.
Iar dacă vrei mai multe informaţii utile, îţi prezentăm alte metode "leneşe" care te ajută să topeşti kilogramele:
- Ia-ţi doza zilnică de multivitamine. Asta nu înseamnă să iei tot felul de pilule-minune de slăbit. Dar există unele dovezi care sugerează că dacă iei zilnic multivitamine, acest lucru chiar te poate ajuta să slăbeşti. Mai multe studii au arătat că persoanele cărora le-au fost administrate multivitamine au reuşit să piardă în greutate mai mult sau s-au simţit mai puţin înfometate comparativ cu persoanele care au luat o pilulă cu efect placebo. Experţii în nutriţie sunt de părere că atunci când ai un deficit, iar din corpul tău lipsesc anumite vitamine şi minerale, apetitul tău creşte, încurajându-te să mănânci mai mult pentru a compensa pentru acei nutrienţi lipsă.
- Cântăreşte-te. Nu ai nevoie să faci prea mult efort pentru a te urca pe cântarul din baie. Iar cercetările arată că oamenii care se cântăresc cu regularitate sunt mai predispuşi să se situeze la o greutate sănătoasă. Iar atunci când ţii cont de masa corporală, ai mai multe şanse să observi dacă ai luat în greutate şi ai acumulat un kilogram sau două... Şi ai mai multe şanse să nu laşi kilogramele să se tot acumuleze. Iar experţii în obezitate spun că dacă te cântăreşti zilnic, această activitate nu promovează şi nu stimulează tulburările alimentare precum anorexia sau bulimia.
- Începe-ţi masa cu o supă sau salată. Supele şi salatele au ceva în comun: au un conţinut ridicat de apă şi fibre alimentare, care vor contribui la senzaţia de saţietate din stomacul tău. Iar dacă îţi vei începe masa cu o supă de pui sau o salată plină de legume proaspete, acestea te vor împiedica să faci excese alimentare mai târziu şi nu vei da iama în preparatele bogate în calorii. De fapt, dacă îţi începi masa cu o garnitură de salată, acest truc te poate face să mănânci cu 12% mai puţine calorii la acea masă, potrivit unei cercetări americane.
- Mănâncă micul dejun. Micul dejun este una dintre mesele care necesită cel mai mic efort din partea ta. Nu este greu să torni cereale într-un bol sau să întinzi pe pâine puţin unt de arahide sau să mănânci o banană cu unt de arahide. În plus, cercetările arată că oamenii care au succes la pierderea în greutate - şi care reuşesc să ţină kilogramele departe de ei - au tendinţa de a mânca micul dejun în fiecare zi.
- Nu uita să bei apă înainte de a mânca. Atunci când simţi că îţi este foame, bea apă înainte de a mânca. Este un truc simplu ce apare în multe diete şi care are multe cercetări care îl susţin. Un studiu din 2010 publicat în jurnalul Obesity a arătat că adulţii care au băut două căni de apă înainte de o masă au mâncat mai puţin la acea masă şi au slăbit mai mult în decursul a 12 săptămâni, comparativ cu grupul de persoane care nu a băut apă înainte să mănânce.
- Cumpără legume deja tăiate. Sigur, dacă ai timp şi răbdare, poţi cumpăra legumele tale preferate întregi, iar apoi le poţi tăia şi păstra la frigider. Dar dacă nu vrei să depui efort şi totuşi să slăbeşti, specialiştii recomandă să cumperi legumele deja tăiate sau pregătite - salate ambalate deja în pungi de plastic, morcovi mici (acea varietate numită baby carrots), legume tăiate şi congelate, dar şi fructe tăiate. Iar dacă ai aceste alimente sănătoase gata tăiate şi pregătite pentru a le lua la pachet, îţi va fi mai uşor să le alegi atunci când îţi este foame şi ai poftă de o gustare sănătoasă, la îndemâna ta. (Surse: 1, 2, 3, 4)