Medicul nutriţionist Mihaela Bilic ne atrage atenţia că, dacă ne propunem să slăbim vara aceasta, nu trebuie să uităm să "numărăm" şi fructele din dieta noastră.
Specialista spune că fructele sunt considerate o variantă sănătoasă ca desert, pentru că ele nu pot fi considerate un aliment de bază, ci sunt mai degrabă un adaos pe lângă mâncare. Iar atunci când este vorba de slăbit, nu trebuie să trecem cu vederea fructele.
Câte calorii se ascund în fructe
"Fructele au în medie 400cal/kg (ca să nu zic de cireşe cu 600 sau de struguri cu 800), sunt parfumate, bogate în apă, fibre şi fructoză (o formă lentă de zahăr) de unde provin şi caloriile. Nu e greu să mănânci 1 kg de fructe într-o zi, sunt uşor de ciugulit ca o gustare dacă le ai la îndemână. Problema e că nu dau saţietate mare şi nici mustrări de conştiinţă cum fac dulciurile, deci e puţin probabil să spui: "vai, câte fructe am mâncat!"
Această percepţie falsă că fructele pot fi mâncate la liber fără să ne afecteze silueta este motivul din cauza căruia multe femei nu slăbesc. Acolo unde dieta este respectată cu stricteţe, unde cantitatea de mâncare este redusă, iar dulciurile eliminate aproape complet, consumul de fructe poate împiedica slăbitul.", a explicat medicul nutriţionist Mihaela Bilic pe pagina oficială de Facebook.
Ideea este, după cum subliniază specialista, că fructele nu îngraşă mai tare ca alte alimente. Însă noi, femeile care ţinem dietă, nu le punem la socoteală cum facem cu restul de preparate.
"400 calorii reprezintă o masă principală, înseamnă aproape jumătate din raţia unei femei aflate la cură de slăbire. Aşa că vă invit să luaţi în considerare fructele şi din punct de vedere al aportului de energie pentru că şi fructoza, deşi se absoarbe mai lent, are tot 4cal/g ca zahărul. Şi fie să mâncaţi fructe în loc de o masă, fie să diminuaţi mâncarea cât să încapă şi ele în bugetul redus al dietei. Pentru că fructele, deşi bogate în apă, sunt departe de a avea 0 calorii", a concluzionat Mihaela Bilic.