Trebuie cunoscut faptul că dacă gingiile care sunt afectate nu sunt tratate, atunci pe langă bolile acestea există şi riscul dezvoltării unor inflamaţii severe, spune YVE.ro.
S-a dovedit ştiinţific că cei care prezintă diverse boli la nivelul gingiei sunt mai predispuşi la dezvoltarea unor boli de inimă spre deosebire de cei care au gingia sănătoasă. Din nefericire, nu există momentan o explicaţie rezonabilă pentru acest fenomen, însă majoritatea specialiştilor susţin că bacteriile care se formează la nivelul cavităţii bucale ajung în circulaţia sangvina şi în acest mod provoacă inflamaţii severe.
Diabetul, din nefericire, diminuează din imunitatea organismului persoanei în cauza şi duce la apritia bolilor de la nivelul gingiei din pricina nivelului mărit de zahăr de la nivelul sangvin. În vederea protejării gingiilor, se recomandă consumul în cantităţi cât mai mici de alimente bogate în zahăr şi periajul corect plus utilizarea atei dentare.
Toate persoanele care acuză gură şi limba uscată sunt mai expuşi dezvoltării problemelor cavităţii bucale, mai ales cei care sunt diagnosticaţi cu sindromul Sjogren. În cazul acestui sindrom, persoană în cauza duce la afectarea glandelor salivare şi a celor lacrimale.
Apariţia cariilor dentare este favorizată de senzaţia de gură uscată. Drept urmare, tratamentele medicamentoase trebuie prescrise cu grijă. Medicamentele care provoacă uscarea guriisunt reprezentate de antihistamine, decongestionante, analgezice şi antidepresive.
Modul de influenţare a stresului asupra apariţiei cariilor dentare se explică prin creşterea nivelului de cortizol, un efect care afectează întregul organism. Statisticile arată căoamenii stresaţi îşi periază mai rar dintîi şi nu mai folosesc aţă dentară.
Osteoporoză nu afectează doar coloana vertebrală, membrele inferioare şi cele superioare, ci şi maxilarul care devine tot mai slab ceea ce duce la pierderea dinţilor.
Anemia nu se reduce numai la vertij şi senzaţia de slăbire generală, ci şi la gingii palide şi de o sensibilitate ridicată. În acest caz, organismul nu primeşte cantitatea de oxigennecesară. Este foarte importantă comunicarea cu medicul specialist întrucât anemia afectează mai multe aspecte.
Bulimia sau anorexia, tulburările alimentare, pot fi cel mai uşor descoperite de medicul stomatolog întrucât dintîi se vor eroda şi vor apărea inflamaţii de la nivelul cavităţiibucale până la gât şi la glandele salivare din pricina acidului gastric.
Persoanele care au HIV vor fi expuşi dezvoltării de afte bucale, negi, pete gri sau albe în cavitatea bucală, afecţiuni cauzate de sistemul imunitar extrem de scăzut.
Pacienţii diagnosticaţi cu poliartrită reumatoidă sunt de opt ori mai expuşi bolilor gingivale spre deosebire de ceilalţi. Din pricina apariţiei inflamatiilor, pacienţii cu aceastăafecţiune vor efectua un periaj mai ineficient decât înainte din pricina slăbirii articulaţiilor degetelor.
Păstrarea unei danturi sănătoase şi îngrijite ne va feri de dezvoltarea unor boli de rinichi întrucât s-a demonstrat, fără explicaţii rezonabile, că persoanele care mai au dinţi suntmai puţin ameninţaţi de bolile renale.
Pentru femeile însărcinate există o strânsă legătură între problemele personale legate de gingii şi cele ale momentului naşterii copilului întrucât dacă mama prezint aprobleme gingivale, ea riscă că bebeluşul să vină pe lume mai devreme decât ar trebui.
Gingiile sănătoase vor fi de culoare roz şi vor avea o formă fermă. În vederea obţinerii şi susţinerii unor gingii sănătoase, se recomandă o igienă dentare corespunzătoare, adicăutilizarea unei paşte de dinţi potrivite, a atei dentare şi a apei de gură.