Citeşte următoarele glume şi împărtăşeşte-le prietenilor pentru a afla cum staţi la capitolul inteligenţă.
- Un bărbat intră într-un bar aflat la ultimul etaj al unei clădiri înalte, se aşează lângă un alt tip şi îl întreabă: "Ce bei?"
"Bere magică", răspunde tipul.
"Pe bune? Ce e aşa de magic la ea?"
Tipul îi arată cum ia câteva înghiţituri de bere, se aruncă de pe clădire şi zboară, după care se întoarce la bar cu un zâmbet triumfător.
"Extraordinar! Lasă-mă şi pe mine să încerc!", răspunde exaltat bărbatul, smulgându-i berea din mână. Ia câteva înghiţituri, după care se aruncă în gol şi cade lat pe asfalt.
Barmanul dă din cap şi spune: "Să ştii că eşti un adevărat nemernic când eşti băut, dragă Superman!"
- "Îmi pare rău" şi "iartă-mă" înseamnă acelaşi lucru. Cu excepţia situaţiei în care te afli la o înmormântare.
- Ce are patru picioare şi o mână? Un pitbull fericit!
- Pisicile au nouă vieţi şi asta le face ideale pentru experimente.
- De ce nu mănâncă canibalii clovni? Pentru că au un gust trăsnit.
- Dacă nu reuşeşti din prima, atunci skydiving-ul nu este pentru tine!
Dincolo de caracterul uşor sumbru al glumelor, le găseşti ca fiind amuzante sau nu? Potrivit unui studiu recent publicat în jurnalul Cognitive Processing, reacţia ta trădează nivelul de inteligenţă.
În cadrul cercetării, echipa de psihologi a ajuns la concluzia că indivizii care apreciază umorul negru - definit drept umorul care tratează subiecte funebre, precum moartea, boala, handicapul sau alte nenorociri într-o notă amuzantă şi prezintă temele tragice în termeni ilari - au un IQ mai mare, un nivel de agresivitate mai mic şi pot procesa sentimentele negative mai uşor decât cei care strâmbă din nas la astfel de glume.
La studiu au participat 156 bărbaţi şi femei care au fost rugaţi să indice dacă înţeleg şi găsesc amuzante 12 desene din "The Black Book", realizate de caricaturistul german Uli Stein.
Rezultatele au condus la o confirmare a legăturii dintre acest tip de umor şi inteligenţă. Explicaţia? Procesarea umorului negru presupune ceva mai multă "gimnastică mentală". Este o sarcină complexă de procesare a informaţiilor care necesită analiza a numeroase straturi de semnificaţii, generând în acelaşi timp şi o distanţare emoţională faţă de conţinut, astfel încât să fie înregistrat drept benign şi nu ostil.