Cele mai predispuse persoane la acest tip de boală sexuală sunt persoanele active sexual cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani.
O altă cale prin care poate fi contractată această boală este atunci când mama este infectată şi îi transmite infecţia nou-născutului în timpul naşterii. Asta poate duce la infecţii la nivelul ochilor, gâtului şi cavităţii bucale.
Care sunt semnele şi simptomele?
Gonoreea se manifestă diferit la femei şi bărbaţi.
Femei
Simptomele se manifestă în funcţie de zona corpului infectată.
De regulă, Neisseria Gonorrhea atacă mucoasa colului uterin, dar mai poate apărea şi în alte zone ale tractului genital.
Simptome:
» Urinări frecvente şi disurie (senzaţie de arsură şi dificultate la urinare)
» Creşterea cantităţii de secreţie galbenă şi galben-verzuie. În anumite situaţii, secreţia poate fi şi transparentă. De aceea, dacă ai o secreţie de mucus mai abundentă decât de obicei, este recomandat să faci un control ginecologic.
Infecţia se poate răspândi şi în partea superioară a tractului genital, afectând ovarele, uterul şi trompele uterine. În acest caz, simptomele sunt mai severe:
» Absenţa menstruaţiei, sângerări rare
» Crampe şi dureri în zona inferioară abdomenului
» Creşterea temperaturii corpului
» Indispoziţie
» Greaţă şi vărsături
» Lipsa poftei de mâncare
"Inflamaţia în zona superioară a organelor genitale este o problemă gravă şi nu trebuie lăsată netratată, pentru că poate duce la probleme permanente legate de infertilitate."
Bărbaţi
» Inflamaţie urmată de umflare şi roşeaţă
» Disurie (furnicături şi dificultate la urinare)
» Secreţii purulente
» Hipersensibilitate testiculară
Dacă nu este tratată corespunzător, infecţia poate afecta partea superioară a tractului genito-urinar care se manifestă prin sânge în urină, inflamaţia prostatei şi epididim.
Cum să te protejezi?
În primul rând, ar trebui să consulţi un medic pentru un tratament corespunzător, dar ar trebui, de asemenea, să eviţi mâncare picantă, alcoolul şi băuturile acidulate. Este interzis în totalitate consumul de alcool şi ţigări. Consumă cât mai multe fructe, legume şi carne de pui.
Ar trebui să bei ceai mult sau să mănânci salate pe bază de morcovi şi sfeclă, în mod special la prânz sau cină. Sursa