Mişcarea "fără gluten" nu este doar un trend, ci este de fapt un stil de viaţă pentru acel procent mic din populaţia omenirii care suferă de boala celiacă.
Iar pe măsură ce boala a devenit de patru ori mai comună decât era cu doar 50 de ani în urmă, din ce în ce mai mulţi copii sunt diagnosticaţi. Dar oare copilul tău ar putea fi unul dintre aceştia?
În cazul copiilor, boala celiacă este adeseori trecută cu vederea, deoarece simptomele sunt atât de vagi şi comune cu alte tipuri de probleme ale sistemului digestiv.
"Boala celiacă poate prezenta diferite tipuri de semne la fiecare copil şi unii copii pot să nu se confrunte deloc cu simptomele acesteia", explică Ayelet Schieber, medic pediatru şi dietetician, din cadrul NYU Langone Medical Center.
Şi veştile sunt şi mai rele. Boala celiacă, atunci când nu este diagnosticată, poate fi o problemă majoră. Un studiu publicat în jurnalul medical "Gastroenterology" a arătat că o intoleranţă la gluten neidentificată la timp a crescut riscul de deces de aproape 4 ori.
Aşadar, ce este boala celiacă până la urmă? Boala este una imunologică, grupată cu alte boli autoimune în care, într-un anume fel, printr-un "buton" biologic care ţine de mediu - buton declanşator care, de altfel, este necunoscut - corpul este practic păcălit să se atace pe sine.
Când vine vorba de a identifica dacă fiul sau fiica ta ar putea avea boala celiacă, drumul nu este întotdeauna uşor. "Este important să îţi aminteşti că, la fel cum fiecare copil este diferit, la fel sunt şi semnele manifestării bolii celiace în fiecare copil", explică Ayelet Schieber.
De asemenea, nu există o vârstă "medie" pentru ca cei mici să fie diagnosticaţi, astfel că boala celiacă ar putea să apară oricând între vârsta de 6 luni, când majoritatea bebeluşilor încep să mânânce mâncare solidă, şi chiar până la vârsta adultă.
Ayelet Schieber le sugerează părinţilor să fie atenţi la următoarele simptome (cele mai frecvente întâlnite la copiii ce suferă de boala celiacă):
- dureri de burtă;
- diaree;
- constipaţie;
- încetinirea creşterii; o încetinire a ratei de creştere sau chiar o pierdere drastică în greutate;
- erupţii cutanate şi iritaţii;
- dureri de cap;
- încetinirea creşterii părului, unghiilor şi a dinţilor.
Dacă boala celiacă este suspectată pe baza acestor simptome, următorul pas este, de obicei, să îi faci micuţului teste de sânge. Dacă acestea sugerează boala celiacă, o endoscopie va confirma boala. Endoscopia este o procedură în care o mică parte din intestin va fi luată şi examinată sub microscop.
Următorul pas ar putea fi o dietă fără gluten, dar specialitul citat spune că părinţii nu ar trebui să facă acest salt fără să consulte mai întâi un doctor. Sursa.