Psihoterapeutul danez Iben Sandahl explică faptul că o parte din explicaţia situaţiei danezilor constă în "hygge", cuvânt ce derivă din termenul germanic hyggja, care înseamnă a fi satisfăcut. Nu există o traducere exactă a acestui termen, însă în spectrul cuvintelor care ar putea fi înglobate în acest concept intră confortul, optimismul, recunoştinţa.
Hygge înseamnă, în mod special, o existenţă lipsită de drame inutile. Înseamnă să fii conştient de importanţa confortului şi liniştii, fiind un aspect fundamental al unei vieţi împlinite pentru danezi. Aceştia depun împreună eforturi pentru a păstra această stare. Hygge se concentrează pe "noi", mai degrabă decât asupra "mea".
Dar cum poţi aplica acest secret în viaţa de zi cu zi? Mulţi cred că se referă strict la o atmosferă plăcută, în care găteşti sau pur şi simplu te relaxezi împreună cu cei dragi. Însă conceptul merge în profunzime şi te îndeamnă să îţi imaginezi o reuniune de familie fără drame, fără discuţii care generează formarea de bisericuţe, pe teme de politică, probleme familiale sau religie. Hygge înseamnă să uiţi de remarci usturătoare, de a te văicări sau de a fi negativ. Imaginează-ţi un spaţiu în care toate lumea contribuie cu câte ceva şi nimeni nu se laudă. Nu există competitivitate, ci o interacţiune echilibrată, bazată pe a te bucura de prezent, de companie şi de tot ce îţi oferă viaţa. Pe scurt, hygge este un refugiu pentru cei care vor să se ascundă de agitaţia cotidiană.
Pentru a pune în aplicare acest concept, trebuie să ţii cont de cele cinci reguli ale hygge:
1. Fii tu însăţi. Lasă garda jos şi nu te teme că vei fi atacată dacă nu vei face tu primul pas.
2. Uită de controverse. Dacă subiectul pe care urmează să îl propui e prea serios, dacă are şanse să dividă grupul sau este controversat, mai bine îl laşi deoparte. Hygge înseamnă o conversaţie care curge natural, fără a provoca disconfort celor care participă. Evită să te plângi, să judeci sau să cauţi motiv de ceartă.
3. Gândeşte că eşti membru a unei echipe. Dă-ţi seama cum poţi contribui şi cu ce poţi ajuta fără să aştepţi să ţi se ceară ceva. Echipa funcţionează cel mai bine aşa, iar atmosfera este mult mai relaxată astfel.
4. Vezi acest spaţiu ca un refugiu. Aici poţi uita de competiţie, de materialism, de interacţiuni complicate. Este un loc unde te poţi relaxa şi îţi poţi deschide inima fără să îţi fie teamă că vei fi judecat.
5. Ţine minte că timpul este limitat. Într-o familie numeroasă e greu să îţi închipui câteva momente în care nimeni nu acaparează atenţia tuturor, în care nimeni nu se plânge sau se laudă. Cu toate acestea, dacă alegi să conştientizezi că timpul alocat acestei practici este limitat, îţi va fi mult mai uşor să pui în practică regulile şi să te bucuri de liniştea oferită.