Cercetătorii au descoperit că ratele atacurilor de cord mortale, dar şi ale altor sindromuri sunt în creştere în timpul iernii (în special în preajma Sărbătorilor) în fiecare an, iar "vârfurile" se înregistrează în preajma Crăciunului şi Anului Nou.
Dar nu numai stresul sezonier poate fi de vină – vremea rece, în general, poate fi dură şi poate avea efecte neplăcute asupra inimii noastre.
Aşa că, înainte de a sorbi un cocktail la următoarea petrecere de Crăciun la care eşti invitată, asigură-te că eşti informată în privinţa acestor trei probleme care au legătură cu sănătatea inimii tale şi care tind să apară mai des în această perioadă a anului:
1. Aritmiile cardiace în preajma Sărbătorilor de iarnă
Americanii le numesc "Holiday Heart Syndrome" (într-o traducere aproximativă, sindromul inimii de sărbători).
Acest termen se referă la aritmiile cardiace (modificări ale ritmului normal al inimii; când inima bate neregulat) care se întâmplă să apară, după cum se ştie, în preajma Sărbătorilor – de multe ori la persoane tinere şi sănătoase, care au consumat alcool în exces timp de mai multe zile.
În acest caz, "în exces" înseamnă trei sau mai multe pahare cu alcool pe zi, în cazul femeilor, şi patru sau mai multe pahare, în cazul bărbaţilor.
Cum se întâmplă acest lucru? Ingestia de alcool poate produce un "scurtcircuit" în ritmul electric al inimii, poate creşte nivelul acizilor graşi din sânge şi poate provoca o creştere bruscă în producţia de adrenalină şi alţi hormoni de stres.
În cazul unor persoane, chiar şi cantităţile modeste de alcool (mai puţin de un pahar) pot provoca apariţia acestor aritmiile cardiace în preajma Sărbătorilor de iarnă. Iar aritmiile sunt de cele mai multe ori agravate sau accentuate de stres, alimentaţie excesivă, deshidratare şi lipsa somnului.
2. Sindromul Raynaud
Ai observat cum degetele tale de la mâini sau de la picioare se transformă şi capătă o culoare albă sau albastră atunci când este frig afară? Dar atunci când eşti anxioasă sau stresată? Dar ai experimentat vreodată acele senzaţii de furnicături - de parcă cineva te-ar înţepa cu milioane de ace – în mâini şi picioare?
Toate aceste simptome ale sindromului Raynaud, care este o tulburare a vaselor mici de sânge. Tulburarea este caracterizată printr-o sensibilitate exagerată a acestor vase care irigă extremităţile corpului tău – mâini, picioare, nas sau urechi.
Sensibilitatea apare la variaţiile de temperatură, în special la frig, dar apare şi din cauza stresului. Prin urmare, circulaţia sângelui în extremităţile corpului este limitată.
Sindromul Raynaud este cel mai des întâlnit la femei şi adeseori apare între 15 şi 25 de ani – deşi poate avea un impact asupra oamenilor de toate vârstele.
Pentru a ţine sub control această tulburare, ar trebui să încerci să eviţi factorii care scot la iveală simptomele tale. Pentru început, renunţă la fumat.
Desigur, te ajută şi dacă eviţi să stai afară atunci când temperaturile sunt extrem de scăzute. Dar în unele cazuri, îţi pot fi prescrise de către medic anumite medicamente care îţi relaxează vasele de sânge. Sursa.