Cercetătorii au crezut timp de foarte mulți ani că pielea face cute pentru că epiderma, stratul exterior de piele, absoarbe apa din jur, dar acest strat este foarte bine legat de celelalte, care nu au capacitatea de a se întinde și de aceeea epiderma și-ar fi mărit suprafața ocupată, ca să compenseze. Cu toate acestea, în 1935, un grup de cercetători a făcut o serie de teste în laborator, ca să descopere că această reacție nu se întâmplă când un nerv este afectat și astfel s-a ajuns la concluzia că pielea se încrețește ca răspuns automat al sistemului nervos. Neurologii sugerează că apariția ridurilor are o funcție evolutivă și că ajută degetele să apuce până și suprafețele ude.
În 2013 a fost efectuată o altă serie de experimente și participanților li s-a cerut să adune atât obiecte ude cât și obiecte uscate. Oamenii au încercat să ducă la bun sfârșit sarcinile atât cu mâinile ude cât și cu ele uscate și rezultatul a fost că cei care erau uzi au reușit să strângă totul cu 12% mai repede, pentru că aveau degetele zbârcite.
Așadar, pielea se încrețește la contactul prelungit cu apa ca mecanism de apărare, ca să funcționeze precum cauciucurile unei mașini, care cu cât au mai multe șanțuri cu atât au adeziunea mai bună.