În urma unui studiu de specialitate, realizat de către Jonathon Smallwood și Jonathan Schooler, s-a descoperit că cei care de-a lungul zilei aveau sarcini mai puțin solicitante înțelegeau mai bine ce înseamnă creativitatea decât cei care erau permanent ocupați. Studiul a inclus 145 de participanți, dintre care 35 bărbați și 110 femei, toți cu vârste cuprinse între 19-32 de ani și participarea la acest studiu s-a pus ca participare parțială la cursurile lor din cadrul Universității din California, Santa Barbara.
Este esențial să poți trece de la concentrarea pe sarcinile de muncă la relaxare, dar acest lucru este foarte greu de făcut dacă toată ziua ești ocupată. Despre această problemă, Emma Seppälä, director științific în cadrul Stanford University’s Center for Compassion and Altruism Research and Education, a scris următoarele lucruri într-un articol: „În 1881 Nikola Tesla s-a îmbolnăvit în timpul unei călătorii spre Budapesta și odată ajuns la destinație, prietenul său, Anthony Szigeti, l-a scos la mai multe plimbări, ca să-l ajute să se recupereze. În timp ce priveau apusul soarelui, Tesla a avut brusc o revelație despre mișcarea câmpurilor magnetice, ceea ce a dus la inventarea mecanismelor electrice din ziua de astăzi. Această experiență dovedește că cele mai bune idei vin în momentul în care mintea are spațiu de desfășurare și timp să bântuie.”
Dacă vrei să fii mai creativă, trebuie așadar să înveți cum să te relaxezi și să-ți strecori în program câteva activități recreative. În timpul acestora, nu te mai gândi la nimic ci concentrează-te doar pe respirație. Iată câteva moduri în care îți poți impezi mintea, pentru a lăsa creativitatea să înflorească:
- fă-ți timp pentru distracție și jocuri;
- întinde-te și închide ochii, apoi lasă-ți mintea liberă;
- fă plimbări lungi, fără a-ți îndrepta atenția către telefon;
- petrece timp în natură și apreciaza-o;
- fă exerciții de respirație;
- apucă-te de stretching;
- meditează;
- înscrie-te la un curs.