Acest fenomen se numește crygasm și conform lui Emily Morse, sexolog și gazda emisiunii „Sex With Emily” de la SiriusXM Radio, este destul de des întâlnită și se poate întâmpla când ești implicată în orice fel de activitate sexuală. Conform psihoterapeutului Dana Dorfman, co-prezentatoare podcastului „2 Moms on the Couch”, există câteva motive din cauza cărora poți plânge în timpul actului sexual, respectiv:
1. Sexul este extrem de bun
Sexul este o activitate foarte intimă și poate produce sentimente puternice precum dragoste și apropiere extremă, care produc o mare eliberare de oxitocină, iar drept răspuns apare plânsul.
2. Îți aduci aminte de lucruri neplăcute
Din nefericire, sexul poate aduce în prim plan amintiri neplăcute, care te fac să plângi.
3. Ești nervoasă sau anxioasă
De asemenea, lacrimile sunt un mod de a te elibera de sentimente de altfel neexprimate. Adesea, oamenii exprima prin plâns emoțiile negative, nu doar prin tristețe așa că astfel pot ieși la iveală furia față de partener sau anxietatea în privința performanțelor sexuale.
4. Doare cu adevărat
Există multe explicații medicale pentru un act sexual dureros, printre care uscăciunea vaginală, inflamațiile pelvice și endometrioza, în urma cărora o femeie poate plânge din cauza disconfortului.
Când e considerat ceva normal să plângi în timpul actului sexual
Dacă plângi în mod frecvent când ești intimă cu partenerul tău, trebuie să efectuezi un control medical de specialitate, atât fizic cât și psihic, dar dacă se întâmplă doar o dată sau de două ori, însemană doar că ai simțurile foarte ascuțite. Indiferent de motivul pentru care plângi și cât de des se întâmplă, tu și partenerul tău ar trebui să vorbiți mereu despre acest lucru, deoarece plânsul în timpul sexului înseamnă, de obicei, că ai nevoie de mai multă atenție și recunoaștere. Pentru o femeie este foarte important să știe ceea ce simte în dormitor, iar în acest sens, trupul oferă indicii utile.
Ce trebuie să faci în astfel de cazuri
Dacă nu ești tristă absolut deloc când plângi, trebuie doar să vorbești cu parteneul tău despre ce s-a întâmplat, ca să înțelegi amândoi situația. Poți spune ceva de genul: „Câteodată plâng după orgasm și nu e pentru c-as fi tristă sau că m-ar fi durut, e doar o eliberare. E ceva de bine.” În schimb, dacă emoțiile tale sunt negative, trebuie să vorbești și cu un specialist, care te va ajuta să înțelegi mai bine ce se petrece și să treci peste anumite lucruri.
Cine te poate ajuta
În primul rând vorbește deschis cu partenerul tău, în al doilea rând adresează-te ginecologului tău și unui psiholog, deoarece primul poate să trateze simptomele ce țin de diverse afecțiuni fizice și al doilea te ajută să treci peste traume, frici și anxietate.
Iată de ce plângi în timpul actului sexual și ce este de făcut
Imaginează-ți că te simți bine alături de partenerul tău și dintr-o dată începi să plângi. Nu intra în panică, deoarece experții au răspunsul la întrebarea de ce se întâmplă așa ceva și ce poți face în astfel de situații.