Tocmai de aceea îţi prezentăm astăzi opinia unor specialişti în nutriţie şi boli metabolice, pentru a te convinge şi tu de beneficiile pe care le are iaurtul pentru sănătatea ta.
Specialiştii spun că gustul este important, dar alegerile tale alimentare trebuie să fie bazate pe aportul nutritiv echilibrat şi pe siguranţa alimentului (provenienţa, prospeţimea, integritatea şi adecvarea la tabloul patologic, daca este cazul: conţinut de grăsimi, zahăr, alergeni).
Iaurtul este unul dintre produsele care fac parte dintr-o alimentaţie sănătoasă. Chiar şi aşa, iaurtul nu se află printre alimentele prezente constant pe mesele românilor, ţara noastră situându-se pe ultimul loc în Europa la consumul de iaurt.
Includerea iaurtului în alimentaţia zilnică poate avea efecte benefice pe mai multe planuri, acest produs fiind o sursă de calciu şi alţi nutrienţi esenţiali, necesari pentru creştere şi buna funcţionare a organismului.
"Iaurtul este un aliment cu densitate nutriţională foarte bună şi conţine mai mulţi nutrienţi esenţiali, absolut necesari pentru o bună sănătate: proteine de calitate superioară, calciu, fosfor, potasiu, zinc, bacterii lactice active. Iaurtul se poate integra foarte uşor în alimentaţia zilnică, la orice vârstă. Îl putem consuma dimineaţa, la micul dejun, peste zi, putem alege un iaurt cu fructe ca desert sau la gustarea dintre mese, iar seara, iaurtul simplu poate fi consumat înainte de culcare, după o cină uşoară", a explicat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române şi Preşedinte de Onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
În plus, iaurtul are un rol important în menţinerea sau refacerea florei intestinale şi are efecte benefice asupra funcţionării sistemului digestiv, spun specialiştii.
"Sănătatea digestivă este foarte importantă ca să ne bucurăm de viaţă şi să fim eficienţi la locul de muncă. În funcţionarea sistemului digestiv, flora intestinalăare un rol important. Datorită conţinutului de bacterii lactice active, iaurtul, mai ales cel probiotic, ajută la menţinerea sau refacerea florei intestinale, pentru ca sistemul digestiv să funcţioneze corect. Consumul zilnic de iaurturi probiotice este esenţial, nu doar ca sursă de bacterii vii, dar şi pentru alţi nutrienţi importanţi", a subliniat prof. univ. dr. Dan Dumitraşcu, Medic primar gastroenterolog, Preşedinte Onorific al Societăţii Române de Neurogastroenterologie. Sursa: Danone România.