Ei bine, exista un fenomen frecvent intalnit in cadrul relatiilor, numit "limbajul de cuplu", similar in anumite privinte cu limbajul dezvoltat de gemeni (cryptophasia). In cazul cuplurilor, acest tip de limbaj se dezvolta in urma experientelor comune, spre deosebire de cazul gemenilor, unde limbajul secret apare inca din pantec.
Acest tip de limbaj a fost studiat de psihologi, iar explicatia este cat se poate de simpla.
"Tineti minte ca o relatie este un schimb de griji si emotii", explica expertul in relatii Wendy Walsh. "Si daca relatia este una intima la nivel emotional, atunci oamenii isi pot dezvalui reciproc ceea ce unii ar numi cele mai infantile laturi ale personalitatii lor. O relatie poate fi dulce, copilareasca, intima, aproape infantila. Relatia este cel mai intim loc, unde ne simtim confortabil sa scoatem la iveala copilul care zace in fiecare dintre noi. Acesta este motivul pentru care multe cupluri folosesc termeni care se traduc, practic, prin "copil"."
Un aspect comun in limbajul de cuplu este folosirea diminutivelor si trunchierea cuvintelor. Ei bine, tii minte ca atunci cand erai mica, nu ti se atragea atentia cand spuneai "maa" sau "baba" in loc de "mama"? Ba chiar erai imitata si incurajata sa o spui din nou si din nou. La fel se intampla si in cazul unei relatii. Partenerii transforma cuvintele astfel incat acestea sa fie usor de inteles pentru persoana iubita, fara a tine cont ca pentru lumea din jur termenii folositi pot parea caraghiosi.
"In cadrul relatiei, cand ajungi la acel nivel de intimitate, incredere si vulnerabilitate, in loc sa mai folosesti limbajul comun, te indepartezi de el." Cuplurile adopta astfel cuvinte si expresii care le usureaza comunicarea si le intareste relatia.
Interesat este ca exista studii care atesta ca si colegii de apartament au tendinta de a-si ajusta cadenta si inflexiunile pentru a se sincroniza. Acest fenomen poarta numele de convergenta fonetica. In cadrul relatiei de cuplu, insa acest aspect este exagerat.
Consilierul sexual Ian Kerner spune ca aparitia acestui vocabular unic al cuplului este o reflectare a nevoii umane de a reprezenta sentimentul distinct de atasament fata de partener.
"Cand folosim limbajul obisnuit se simte ca si cand avem parte de o experienta comuna. Si atunci cauti un vocabular privat, secret, care exista doar intre parteneri... E minunat cand cuvintele noastre se pot sincroniza cu sentimentele."
Desi poate fi jenant atunci cand este folosit in public, acest limbaj "de bebelusi" este nu numai normal, ci si sanatos. Practic, "devii o alta persoana, o persoana care se simte suficient de confortabil pentru a-si exprima nevoile intime."
Acest limbaj este unul al vulnerabilitatii si tandretii. Este modalitatea partenerilor de a-si dezvalui latura ascunsa, pe care si-o reprima in societare, iar aceasta dezvaluire sporeste intimitatea si legatura de cuplu.
Pana la urma, o relatie presupune ca partenerii sa se creasca unul pe celalalt, sa se ajute sa devina mai buni. Prin urmare, barbatii devin baietii mamei, iar femeile devin brusc fata lui tata in relatia cu partenerul de cuplu.