Ai putea apela la o forma de terapie maritala ce abordeaza relatia ca intreg si nu vizeaza fiecare individ in parte pentru a rezolva problemele aparute in cuplu.
Dezvoltata in 1980, in Dallas, Texas, de catre Dr. Harvill Hendrix, fondator al Samaritan Center of Relationship Therapy, Imago inseamna "imaginea interna inconstienta a sexului opus sau ceea ce cauti la partenerul de cuplu fara sa iti dai seama de asta".
Hendrix a rezumat terapia imago in volumul "Getting the Love You Want, A Guide for Couples", lansat in 1988. In noiembrie 2011, cei de la British Broadcasting Corporation au filmat un documentar despre un workshop bazat pe Imago Relationship Therapy tinut pe vasul de croaziera MS Golden Iris.
Prin intermediul Terapiei Imago, Harville Hendrix duce cuplurile aflate in impas pana in "Iad" si inapoi pentru a afla care sunt adevaratele probleme ale partenerilor.
Un impact emotional puternic l-a avut acest tip de terapie asupra celebrei Oprah Winfrey, careia Harville Hendrix i-a schimbat perspectiva asupra relatiilor.
In anii '80, Harville a aparut in cadrul Oprah Show, intr-o emisiune care a intrat in topul celor mai bune editii gazduite de Oprah, sub titlul "Ce lectie te invata casnicia ta". Acel episod a reprezentat un moment important pentru Imago Therapy si conceptul workshop-urilor tinute de Harville Hendrix, intrucat a ajutat la raspandirea acestei terapii maritale in intreaga lume.
Iata un scurt video in care Oprah descrie modul in care Harville a invatat-o cum casnicia are puterea de a vindeca ambii parteneri de ranile si traumele copilariei. Partenerii discuta fata in fata, adresandu-se unul altuia ca si cand ar fi intruchiparea persoanei care i-a marcat emotional in copilarie, cea care a generat problemele ce tin de perceptia iubirii si relatia cu sexul opus.
Ce inseamna Imago?
Imago este termenul latinesc pentru "imagine". Numeroase scoli de psihologie au folosit acelasi cuvant cu sensuri diferite. In cadrul Imago Relationship Therapy, termenul este vazut drept imaginea unica a iubirii familiare pe care fiecare dintre noi o dezvolta inca de la venirea pe aceasta lume. Ganditi-va la ea ca la o imagine sau la un tipar al iubirii familiare invatate in cadrul relatiei cu parintii. Invatam ca cineva care ne iubeste va fi mereu langa noi.
Aceasta imagine implica aspecte atat pozitive, cat si negative ale dragostei.
Practic, invatam cum se simte, cum suna si cum arata iubirea de la parintii nostri si alti adulti importanti din viata noastra. Unele imagini ale dragostei familiare includ aspecte ce tin de disponibilitatea emotionala, stresul resimtit, atentia oferita si primita, interesul si incurajarile primite sau, dimpotriva, de care individul este privat in cadrul unei relatii.
Ce este important la aceasta imagine a iubirii familiare este faptul ca pe masura ce crestem in sanul familiei, invatam rapid cum trebuie sa ne comportam si sa actionam pentru a obtine dragoste, a primi aprobare si a ne simti in siguranta. De aici dezvoltam ceea ce numim tipare de supravietuire.
Un exemplu sugestiv ar fi acela al unui partener care a fost cocolosit de unul din parinti, al carui tipar de supravietuire ar putea include tendinta de a nu se apropia prea mult de cineva, intrucat se simte ca si cand ar disparea, ca s-ar sufoca si nu ar putea fi el insusi. Pentru cineva care a avut un parinte critic, tiparul de supravietuire ar putea fi acela al perfectionismului. In timp, individul devine rigid si tipicar in ceea ce priveste modul de a actiona.
Imago si oamenii de care suntem atrasi
In timp ce multi oameni au o lista constienta (poate chiar si scrisa) cu trasaturi pe care le cauta la partenerul de cuplu, precum inalt, frumos, ambitios, responsabil si nu numai, toti au o lista subconstienta, una pe care o trec cu vederea fara sa vrea.
Cautam pe cineva care prezinta laturi pe care noi nu le-am dezvoltat sau pe care nu ne-a fost permis sa le exprimam.
In mod subconstient cautam dragostea aceea familiara. Poate sa nu fie o copie fidela a iubirii de mama si de tata, insa trebuie sa se apropie de acest tipar. Exista si alte motive pentru atractia resimtita fata de partener, insa aceasta terapie se concentreaza asupra conceptului de "imago".
De ce ai vrea alaturi pe cineva care sa intruchipeze o combinatie a aspectelor pozitive si negative ale adultilor care ti-au marcat copilaria?
Pe de o parte suntem atrasi de o astfel de persoana pentru ca ne da o senzatie de familiaritate si exista un confort la nivel subconstient. Insa exista un motiv mult mai important: vindecarea si dezvoltarea ca individ si ca specie.
Astfel, daca simti ca ai ales pe cineva incompatibil, te afli, de fapt, langa persoana potrivita. Partenerul are, cel mai probabil, laturi pe care tu nu le-ai dezvoltat, asa cum si tu detii aspecte pe care el nu a apucat sa le perfectioneze.
Amandoi puteti invata sa va ajutati in procesul de dezvoltare. Si pentru ca lui ii este greu sa iti ofere ceea ce iti doresti cel mai mult (tocmai pentru ca este o copie fidela a iubirii familiare care a generat acele goluri), te va "impunge", incurajandu-te sa vezi acele aspecte pe care trebuie sa le vindeci.
Chiar daca schimbi partenerul, la un moment dat si urmatorul se va lovi si el de acele "rani" pe care nu le-ai vindecat si vei avea senzatia de deja-vu. Asadar, mai bine incerci sa le rezolvi cu partenerul actual, mai ales daca ai observat ca exista unele tipare care se tot repeta, indiferent de omul pe care il ai langa tine.
Iar Imago Relationship Therapy tocmai asta face. Te ajuta sa constientizezi aspectele subconstiente ale relatiei, identifica radacinile conflictului in loc sa rezolve problemele de suprafata si creeaza o baza de siguranta emotionala pentru ambii parteneri.
Citeste si:
Horoscopul prosperitatii: Cum sa-ti motivezi partenerul, in functie de zodie