Feminis.ro a stat de vorbă cu Dr. Silviu Istoc, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, care ne-a explicat ce fel de lenjerie să alegem dacă mergem la plajă, cum putem avea mai multă grijă când vine vorba de igiena intimă pe timp de vară, care sunt cele mai des întâlnite afecţiuni, dar şi bolile ginecologice care ne dau bătăi de cap în această perioadă.
De asemenea, medicul ginecolog ne-a oferit o serie de sfaturi şi recomandări, dar ne-a explicat şi cât de benefice sunt curele balneoclimaterice pentru sănătatea sistemului reproducător.
"Vara, atunci când nivelul de umezeală creşte şi începem să transpirăm, este necesară purtarea lenjeriei de bumbac. Cea sintetică favorizează dezvoltarea bacteriilor, intrucat păstreaza umezeala. De asemenea dacă mergi la plajă, nu petrece toată ziua în slip, iar dacă se folosesc absorbante zilnice să se ţină cont că împiedică pielea să respire. În plus trebuie să ai în permanenţă la tine şerveţele uscate şi serveţele umede pentru bebeluşi (sunt cele mai inofensive cu pielea) pentru a preveni situaţiile în care nu ai apă la îndemână.", a subliniat Dr. Silviu Istoc pentru Feminis.ro.
Cele mai frecvente boli în perioada concediilor
Vara, sistemul reproducător ale femeii este supus la numeroşi factori de risc, precum sexul neprotejat, parteneri sexuali noi sau debut sexual precoce. Tocmai de aceea, specialistul în obstetrică-ginecologie ne atrage atenţia asupra celor mai frecvente afecţiuni ginecologice cu care se pot confrunta femeile în perioada estivală, dar ne explică şi cum le putem recunoaşte pentru a le trata încă din faze incipiente.
"Bolile cu transmitere sexuală sunt cele mai frecvente afecţiuni în sezonul vacanţelor, în special vaginitele bacteriene (tricomoniaza şi gonoreea). Factorii de risc sunt sexul neprotejat, parteneri sexuali noi/ multipli, debut sexual precoce. Acestea se manifestă prin secreţii vaginale alb-gri abundente cu miros fetid care se exacerbează după contactul sexual.
O alta afecţiune des întâlnită este vulvovaginita micotică adică infecţia vulvei şi a vaginului cu diferite specii de ciuperci, inclusiv Candida Albicanus. Transpiraţia abundentă din sezonul cald, asociată cu o igienă deficitară, în special la persoanele supraponderale favorizează apariţia acestei boli în sezonul cald. În cazul acesteia, se înroşeşte tegumentul perivulvar şi senzaţia de mâncărime devine greu suportabilă, alături de secreţii vaginale abundente alb-grunjoase-laptoase cu miros fad.", a detaliat Dr. Silviu Istoc.
Igiena intimă după ce mergi la piscină
La pisicină există un risc crescut de îmbolnăvire datorită mediului umed şi a continuţului bogat în clor pe care îl are apa, lucru care favorizează perturbarea echilibrului florei vaginale, spune medicul ginecolog. În acelaşi timp, şezutul pe baza piscinei, unde se pot dezvolta multe bacterii, nu este indicat, atrage atenţia Dr. Silviu Istoc. Imediat după ieşirea din piscină este recomandat duşul.
Igiena intimă: recomandări pentru perioada estivală
Medicul specialist în obstetrică şi ginecologie ne recomadă:
- să purtăm o lenjerie intimă din bumbac,
- să renunţăm în această perioadă la absorbantele zilnice şi la lenjeria de tip tanga, "deoarece în timp ce mergi, slipul se poate mişca, astfel încât bacteriile din zona anusului sunt împinse către vulvă, unde pot provoca infecţii urinare", subliniază Dr. Silviu Istoc.
- să acordăm o atenţie sporită igienei în timpul zilei, să spălăm zona cât mai des posibil.
Apa mării, mit sau realitate pentru un sistem reproducător sănătos?
Medicul specialist spune că pentru fertilitatea noastră sunt benefice curele balneare, chiar dacă şi apa mării (atunci când nu este contaminată) poate avea efecte bune asupra sănătătţii sistemului reproducător.
"Benefice pentru fertilitate cu adevărat sunt curele balneo. Cura balneară are în acest caz un rol de reglator endocrin. Pe lângă tratamentul infertilităţii, cura balneară are efecte pozitive şi în alte afecţiuni: hiperplazia endometrială, endometrioza şi adenomioza, boala inflamatorie pelvină, obstrucţia tubară, statusurile postoperatorii, precum şi dismenoreea de diferite origini.", a declarat medicul ginecolog Silviu Istoc.
Însă, din păcate, la apa de mare necontaminată nu se mai poate ajunge atât de uşor, subliniază medicul."Oricât de cristalină ar fi, apa de mare din apropierea ţărmului are un conţinut ridicat de compuşi chimici şi organici poluanţi. În timpul unui concediu la mare, majoritatea femeilor au probleme în menţinerea echilibrului florei vaginale, cu greu se mai găseşte cineva care să constate un efect benefic.", concluzionează medicul specialist.