Organismul uman necesită 13 vitamine diferite pentru a funcționa corespunzător, iar grupul de B-uri face cât 8 dintre acestea, fiind necesare pentru sistemul nervos, cel cardiovascular și creier. Acestea ajută organismul să proceseze proteinele, grăsimile și carbohidrații, pe care-i transformă în energie. Deși în mod normal vitaminele B se găsesc în alimente, fiind solubile în apă, ele se elimină mult mai ușor decât cele solubile în grăsimi, precum vitaminele A, D, E și K, singurele care fac excepție fiind vitamina B12 și folații, care se stochează în ficat. În plus, acest complex se distruge în timpul procesului de gătire sau când este combinat cu alcool.
Importanța vitaminelor B
O dietă deficitară va duce rapid lal o deficiență de vitamina B, dacă nu se asigură un supliment, iar în ceea ce privește vitamina B12, este recomandat ca toată lumea să ia un astfel de supliment, deoarece ea se obține în principiu din sol, a cărui calitate a scăzut foarte mult în ultimii ani din cauza agriculturii intensive. Deficiența de vitamine B duce la probleme grave de sănătate, printre care anemie, oboseală cronică, depresie, constipație, digestie deficitară, probleme cu inima, confuzie, probleme de concentrare și memorie, afecțiuni ale pielii, unghiilor și părului, anxietate și lipsa apetitului.
Deși multe surse vegane asigură necesarul de vitamine B, unele alimente sunt mai bune din acest punct de vedere, printre care:
1. Semințele
Toate tipurile de semințe, inclusiv chia, cânepă, floarea soarelui, susan, quinoa sau cele de dovleac reprezintă surse bogate în vitaminele B1, B6, B2, B5 și B9, dar semințelle de chia sunt bogate și în biotină, care e asociată cu o piele curată, un păr sănătos și unghii puternice.
2. Cruciferele
Sparanghelul, brocoliul, conopida, dar și salatele, cartofii dulci, ceapa și fasolea verde sunt bogate în B6 și folați.
3. Alte legume
Mazărea, năutul, boabele de fasole, inclusiv cele negre sau Pinto și edamame, toate abundă în vitamine B, cu excepția vitaminei B12. Ele reprezintă și surse foarte bune de fibre, deoarece se digeră mai lent, ceea ce face complexul de B-uri să fie absorbit mai ușor.
4. Fructele
Avocado, roșiile, bananele și smochinele sunt surse excelente de vitamina B6, care asigură funcționarea corectă a sistemului nervos, dar au și multă vitamina B5, esențială pentru transformarea carbohidrațillor în energie.
5. Cerealele
Cerealele asigură necesarul de vitamine B, fără a avea însă și vitamina B12, dar sunt și surse bune de fibre, potasiu și magneziu, cele mai bogate fiind ovăzul, orzul, germenii de grâu și orezul sălbatic.
Alte surse de vitamine B
Drojdia, spirulina, migdalele, caju-ul, arahidele, laptele fortifiat, produsele din soia și cerealele îmbogățite cu vitamine sunt alternativele ideale, dar trebuie consumate după o discuție cu medicull nutriționist sau în cazul suplimentelor alimentare, acestea trebuie luate doar la recomandarea unui medic specialist.
Importanța complexului de vitamine B și cele mai bune surse vegetale
Pe lângă vitamina B12, calciul, proteinele și restul vitaminelor B sunt și ele foarte importante, având un impact direct asupra inimii, a greutății, digestiei și stării de spirit, influențând, totodată și puterea de concentrare, dar din fericire, acestea se găsesc din abundență în plante.