Pe cât de surprinzător pare, televiziunea a devenit un aliat al tău când vine vorba despre educarea copiilor. În acest sens, vizionează alături de cei mici emisiuni culinare în care se promovează alimentele sănătoase, pentru că acestea au o influență pozitivă asupra comportamentului lor. Semnalele vizuale ale mâncării modelează astfel gândirea copiilor și declanșează pofte cauzate de văzutul altor copii ca și ei, care consumă anumite alimente.
Cum s-a descoperit influența televiziunii asupra obiceiurilor alimentare
Pentru a putea fi efectuat studiul, 125 de copii cu vârste cuprinse între 10-12 ani au fost rugați să se uite timp de 10 minute la un program olandez destinat lor. Unii au privit un episod în care se promova alimentația sănătoasă, iar ceilalți au văzut cum se consumă snacksuri nesănătoase. În primul caz apăreau roșii, ceapă, varză de Bruxelles, alte legume și fructe, iar în al doilea caz croisante, cartofi prăjiți, hamburgeri și maioneză. Pentru a fi siguri că percepția asupra mâncării era cea intenționată, cercetătorii au rugat copiii să dea note de la 0 la 10 mâncării prezentate, unde 0 era „foarte nesănătos” și 10 „foarte sănătos”. La sfârșit, copiilor li s-a oferit câte o gustare precum felii de mere, castraveți, cartofi prăjiți sau covrigei și 41% dintre cei care au urmărit clipul cu mâncare sănătoasă au ales variantele sănătoase de gustări, pe când doar 20% dintre ceilalți au făcut acest lucru.
Concluzia acestui studiu a fost că emisiunile de gătit promovează schimbările, alegerile sănătoase și o atitudine corectă vis-a-vis de mâncare.
Alte alternative de a promova nutriția în rândul copiilor
- Fii un model demn de urmat - copiii imită comportamentul părinților, deci să mănânci sănătos este cel mai bun mod de a promova acest lucru. În plus, adulții pot impune programe de nutriție în școală, pentru a-i încuraja pe cei mici să facă alegerile potrivite și combinațiile corecte de alimente.
- Fără presiune - unii copii vor declara că le displace un anumit aliment fără măcar să-l fi încercat, de aceea este necesar să-l servești de mai multe ori, dar preparat și servit în feluri diferite și la distanță de cel puțin o săptămână. Un studiu a arătat că dacă încerci să-i servești unui copil în fiecare zi altceva nou, încă de la o vârstă foarte fragedă, acesta nu se va teme de aromele și texturile necunoscute.
- Implică-l - atunci când copiii sunt implicați în cumpărături și prepararea mâncării, sunt mai curioși să vadă exact și ce gust are fiecare aliment.
- Încurajează-l - Dr. Maya Adam, director în cadrul Stanford University Health Education Center, este de părere că e foarte important să vorbești cu cei mici despre mâncare și să nu interzici nimic ci să încurajezi consumul de alimente proaspete și sănătoase.