O persoană care are indicele de masă corporală (IMC-ul) între 25-29 este supraponderală, pe când pentru a fi obez trebuie să îl ai peste 30, însă fiecare persoană, indiferent de greutatea avută, este frumoasă în felul ei. Cu toate acestea, oricine trebuie să învețe totuși cum să mănânce sănătos și să fie activ mai ales din punct de vedere fizic, pentru a le da un exemplu celor mici și a contribui astfel la reducerea obezității infantile.
Cum devine cineva obez
Factorii variază de la persoană la persoană și mediul în care trăiește fiecare, unii devenind victime ale obezității din cauza situației economice sau a condițiilor medicale, pe când alții cad pradă consumului de alimente nesănătoase, a folosirii preponderente de noi tehnologii ca și activități recreative sau beneficiază de anumiți factori genetici. Unii oameni se rezumă la stadiile incipiente ale obezității, pe când alții se îmbolnăvesc și ajung din ce în ce mai frecvent la medic, ceea ce i-a făcut pe specialiști să considere că obezitatea adulților ajunge să-i influențeze în mod negativ și pe copii, care se îngrașă la rândul lor. Aceștia ajung să-și piardă încrederea în propriile forțe, deoarece sunt criticați des de ceilalți copii, încă de la o vârstă fragedă, și devin astfel, în cele mai multe cazuri, antisociali.
Obezitatea infantilă duce la o serie de complicații medicale precum probleme cu somnul, diabet, probleme cu inima, probleme de piele, astm și alte afecțiuni, care dacă nu sunt tratate, fac copilul să devină un adult obez, cu probleme cronice.
Cum se abordează obezitatea
Conform statisticilor din Anglia, rata obezității a crescut cu 26% față de anul 2016 și 1 din 6 copii sub 6 ani din țările civilizate sunt în pragul obezității. Astfel încât nutriționiștii recomandă să se ia măsuri de reducere a obezității, printre care educarea pentru un trai în general mai sănătos, atât în cadrul familiei, la școală, cât și prin programe special elaborate de educare a populației. În acest sens, profesorii au un rol foarte important în educarea punct cu punct, dar părinții trebuie să educe pe termen lung și să se asigure de implementarea în familie a bunelor practici de hrană și activități sportive de tot felul. Este esențial pentru copii să mănânce alimente nutritive, care să le asigure o dezvoltare corespunzătoare și să prevină obezitatea, deoarece la vârstă adultă e mai greu să faci schimbări radicale în stilul de viață, însă mai jos sunt listate o serie de măsuri care previn și combat obezitatea.
1. Sport
Activitatea fizică este bună nu numai pentru fizic cât și pentru minte și suflet, iar încurajarea copiilor să facă mișcare alături de adulți, timp de măcar 30-40 de minute pe zi, nu face decât să întărească legăturile de familie.
2. Mărimea porțiilor de mâncare
Multă lume sare peste una sau mai multe mese și consideră că ține dietă, dar acest obicei este nociv pe termen lung. Pentru un regim alimentar sănătos, trebuie mai degrabă diminuate porțiile de mâncare, pentru a preveni astfel ca la o singură masă să se mănânce prea mult și să se acumuleze kilograme în plus.
3. Copii
Totul începe încă de la naștere și experții recomandă ca nou născuții să fie alăptați pentru cel puțin 6 luni, acolo unde se poate, ca apoi să înceapă diversificarea, copilul primind astfel mai mulți nutrienți și obișnuindu-se de mic cu gustul diverselor alimente sănătoase.
4. Fructe
Dacă vrei neapărat să iei o gustare, încearcă mai multe fructe de sezon, deoarece sunt proaspete și oferă toți nutrienții necesari.
5. Diminuează cantitatea de zahăr
Dacă renunți la dulciuri și alte produse ce au în compoziție zahăr, vei ingera automat mai puține calorii. Inițial începe cu o reducere de 5%, ca apoi să crești la alte 10% și să te obișnuiești cu porții din ce în ce mai mici până ajungi la a nu mai consuma deloc zahăr rafinat.
6. Consultă un nutriționist
Apelează la un nutriționist bun, care să fie alături de tine pe tot parcursul procesului tău de slăbire și să te încurajeze atunci când treci prin perioade dificile. Ține cont de faptul că nu poți slăbi sănătos peste noapte și că probabil va trebui să combini mai multe metode, pentru a ajunge la rezultatele dorite.