In cadrul studiului, cercetatorii au descoperit ADN tumoral in celulele prinse in tampoanele obisnuite care au fost plasate in vaginele pacientelor care sufereau de cancer ovarian.
"In aproximativ 60% dintre pacientele care au avut trompele uterine intacte, noi am putut sa colectam celulele tumorale sau, in esenta, ADN-ul tumoral, in tractul vaginal", a declarat Dr. Charles Landen, profesor asociat de oncologie ginecologica la Universitatea Virginia din Charlottesville, si totodata unul dintre cercetatorii din cadrul studiului.
Este important pentru concluziile studiului ca pacientele sa aiba trompele uterine intacte, deoarece trompele sunt canalele care leaga ovarele de partile inferioare ale sistemului de reproducere, inclusiv uterul si vaginul.
Aceasta rata de detectie a fost prea scazuta pentru actuala forma a testului care urmeaza sa fie folosit pentru screeningul femeilor din populatia generala si pentru identificarea cancerului ovarian. Iar tehnologia hipersensibila de testare a ADN-ului pe care cercetatorii au folosit-o este prea scumpa pentru utilizarea la scara larga, au spus oamenii de stiinta in studiul lor, publicat pe 7 octombrie in jurnalul Obstetrics & Gynecology.
Dar studiul arata ca, in principiu, tampoanele ar putea fi folosite pentru a detecta cancerul, au spus cercetatorii. Sursa.
Citeste si: Efectul Angelina - Cum a inspirat actrita milioane de femei
4 dureri pe care nu trebuie sa le ignori
Un barbat s-a dus la spital cu dureri de stomac si a aflat ca este FEMEIE