Profesorul de psihologie de la Northumbria University, Tamsin Saxton, explică faptul că atracţia se bazează pe "impresia pe care ţi-o construieşti despre o anumită persoană, care poate depinde într-o oarecare măsură de valoarea pe care o au în concepţia ta ca potenţial partener".
Având în vedere acest aspect, deşi ţi se pare de neconceput să te îndrăgosteşti de o rudă, probabi nu te surprind studiile care arată că bărbaţii heterosexuali tind să îşi găsească o parteneră care seamănă cu mama lor, iar femeile caută un bărbat care să semene tatălui. Acest fenomen este cunoscut drept amprentare sexuală pozitivă, iar un studiu realizat de cercetătorii islandezi sugerează că apare pentru că un cuplu cu o relaţie familială îndepărtată au şanse mai mari de a produce copii sănătoşi.
Există, însă, şi amprentare sexuală negativă, numită şi efectul Westermarck, proces din cauza căruia indivizii resping orice tip de atracţie sexuală resimţită faţă de cei alături de care au fost apropiaţi în copilărie, printre care părinţii şi alte rude.
Astfel, cercetătorii sugerează că o combinaţie între amprentarea sexuală pozitivă şi lipsa versiunii negative a acestei amprentări ar putea duce la apariţia incestului.
"Unii indivizi care nu au avut experienţa potrivită în copilărie pot avea dificultăţi în a separa sentimentul de confort fizic sau emoţional de atingerile şi atracţia de natură sexuală", explică Judith Wenban-Smith, psiholog.
"Cu toate acestea, ei încă mai pot exercita liberul arbitru. Nu este inevitabil, nu este o afecţiune sau o boală. Este doar modul în care oamenii aleg să interpreteze şi să reacţioneze la sentimentele pe care le au atunci când se reunesc cu o rudă de sânge de care au fost despărţiţi şi despre care au avut fantezii."
Din păcate, însă, implicaţiile psihologice ale unei astfel de relaţii construite pe emoţii puternice se pot întoarce împotriva individului şi pot avea urmări devastatoare. Cuplurile nu numai că se confruntă cu respingerea socială, ci distrug orice şansă de a împărtăşi o dragoste familială.
INCESTUL, explicat ştiinţific - De ce te simţi atras de o rudă apropiată
Ideea începerii unei relaţii amoroase cu un părinte sau altă rudă apropiată este de neconceput pentru unii, însă psihologii oferă o explicaţie ce îşi are rădăcinile la nivel evolutiv.