Simpa informare și folosire a Internetului nu este o problemă în sine ci faptul că unii oameni nu mai au noțiunea timpului și simt o nevoie stringentă de a juca ore în șir diverse jocuri pe calculator, a face cumpărături numai online, a-și verifica mesajele pe mai multe rețele de socializare și aceste obiceiuri îi fac să-și neglijeze prietenii reali și familia. Problema nu apare imediat ce te uiți la filmări pe YouTube, intri pe Facebook, citești un articol sau cumperi ceva ci atunci când aceste activități te împiedică să-ți urmezi ritmul normal al vieții, adică sa faci activitățile de zi cu zi.
Cum devine cineva dependent
Singurătatea - Cei care n-au pe nimeni își caută alinarea pe Internet.
Vrei să impresionezi pe cineva - dacă postezi foarte mult pe rețelele de socializare doar ca să primești aprecieri, ajungi să devii un internaut înrăit.
Viață fără scop - Când nu ai un scop în viață, îți omori timpul pe diverse aplicații.
Flirt - Mulți oameni petrec timp online doar pentru a cunoaște posibili parteneri și a se amuza.
Nu-ți apreciezi relațiile - Cei cărora le place să stea la calculator toată ziua sau pe telefon nu-și apreciază relațiile reale și uită de prieteni și familie, pentru a putea trăi o viață digitală.
Lipsa productivității - Cei care vor ceva mai mult de la viață și lucrează în acest sens nu au timp să stea prea mult pe internet.
Impactul petrecerii timpului pe Internet
Devii dependentă
O astfel de dependență se manifestă precum cele de alcool sau droguri și influențează activitatea materiei gri și albe din partea frontală a creierului, care este responsabilă de amintiri și conștiință.
Relațiile ți se deteriorează
Dacă ești deja mamă și soție, vei pierde din dragostea și atenția acordate copiilor și soțului, dacă ești încă un copil, îți vei enerva părinții și în orice caz, cei dragi își vor face griji pentru tine, deoarece vei fi neglijentă în tot ceea ce vei face.
Depresie și anxietate
Utilizatorul obsesiv de internet prezintă riscuri cu 90% mai mari de a dezvolta crize de anxietate și depresie, deoarece așteaptă mereu mesajele celorlalți, iar postările și comentariile întâmplătoare provoacă griji cu privire la reacțiile altor oameni. Studiile arată că dependneța de Internet este cea mai des întâlnită cauză a dezvoltării afecțiunilor psihice.
Hormonii plăcerii se diminuează
Dependența de Internet influențează partea din creier care este responsabilă de plăcere și chiar dacă în primă fază aceasta este stimulată, per total, cantitatea de serotonină și dopamină eliberată este mai mică.
Afectează viața profesională
Când trăiești în continuu în lumea digitală, atenția ta se îndepărtează de la ce ai de făcut în viața de zi cu zi și chiar dacă ești la muncă și stai la birou ajungi să te uiți pe diverse pagini de știri. În plus, mulți utilizatori de Internet postează de la locul de muncă selfie-uri pe diverse rețele sociale. Aceleași lucru se întâmplă și în cazul vieții private, deoarece online-ul te ține ocupată și nu mai poți face treabă în casă sau nu te mai poți juca cu copiii tăi.
Influența pe care o are dependența de internet asupra ta
Conform unui studiu de specialitate din anul 2018, 55.1% din populația lumii are acces non-stop la internet. De la adolescenți până la persoane de vârsta a treia, folosirea telefoanelor mobile inteligente a făcut ca repercursiunile globalizării să se simtă ca un nou tip de dependență.