Ştim că radiaţiile UV cresc riscul apariţiei de cancer de piele. Cum ne putem proteja cu succes?
Victor Gabriel Clătici: Fotoprotecția reprezintă „mai mult” decât simpla utilizare a unui factor de protecție! Conceptul de fotoprotecție se referă la reducerea globală a riscului asociat cu expunerea la soare și constă în utilizarea corectă și consecventă a unei creme de fotoprotecție adaptată zonei și tipului de piele, utilizarea articolelor de îmbrăcăminte pentru reducerea suprafeței de piele expuse la soare, folosirea de ochelari de soare cu protecție certificată pentru ultravioletele A (UVA) și B (UVB), precum și evitarea expunerii la soare în „orele interzise” - respectiv între 11:00 și 16:00.
Persoanele care au aluniţe au risc mai mare de dezvoltare al cancerului de piele?
Victor Gabriel Clătici: Există o corelație directă între numărul mare de alunițe (nevi) și riscul de a dezvolta variate forme de cancer de piele (în special melanom), însă nu există o regulă în acest sens. Există persoane care pot dezvolta cancer de piele fără să aibă foarte multe alunițe. Principalii factori de risc pentru a dezvolta un cancer de piele sunt reprezentați de factorul genetic și de expunerea la soare (în special arsurile solare în copilărie sau adolescență). Un alt factor de risc semnificativ pentru apariția cancerului de piele este reprezentat de utilizarea solarului.
Când e cazul să înlăturăm o aluniţă?
Victor Gabriel Clătici: Alunițele pot fi îndepărtate în mai multe situații. În primul rând, orice alunița care a crescut brusc SAU și-a schimbat forma SAU și-a schimbat culoarea SAU a fost traumatizată SAU a sângerat SAU prezintă orice fel de simptome de tip durere sau mâncărime trebuie să fie examinată de către medicul dermatolog și să se efectueze o dermatoscopie.
Dermatoscopia este o procedură rapidă, non invazivă și nedureroasă, care permite evaluarea în profunzime a unei alunițe.
De asemenea, pentru alunițele situate pe zone supuse traumatismelor mici și repetate (la nivelul cefei, în zona curelei, a bretelelor de la sutien etc.) se recomandă excizia chirurgicală a acestora.
Care este procedura prin care se îndepărtează o aluniţă? Este dureroasă?
Victor Gabriel Clătici: Procedura de îndepărtare a unei alunițe este reprezentată de intervenția chirurgicală, care se efectuează în condiții de „sală de operație” și se practică anestezia, deci nu este dureroasă.
Ce riscuri implică această procedură?
Victor Gabriel Clătici: Contrar miturilor generale, nu există niciun risc în cazul îndepărtării pe cale chirurgicală a unei alunițe!
Care sunt consturile pentru scoaterea unei aluniţe?
Victor Gabriel Clătici: Costurile asociate cu îndepărtarea chirurgicală a unei alunițe (nev) sunt influențate de mai mulți factori (dimensiune aluniță, localizare, tipul de anestezie etc.).
Scoaterea aluniţelor se poate face indiferent de zona în care acestea sunt poziţionate (spre exemplu foarte aproape de ochi)?
Victor Gabriel Clătici: Intervențiile chirurgicale de îndepărtare a unei alunițe se pot face indiferent de poziția anatomică a acesteia.
Rămân cicatrici după îndepărtarea unei aluniţe?
Victor Gabriel Clătici: Deoarece se efectuează o intervenție chirurgicală, după intervenție va rămâne o mică cicatrice, practic insesizabilă.
Material realizat cu sprijinul Dr. Victor Gabriel Clătici, Director dezvoltare medicală Centrul de Excelență în Dermatologie și Medicină Estetică DermaLife, parte a grupului MedLife.