Se spune că cei mai mulţi oameni care au intoleranţă la gluten nu vor fi niciodată diagnosticaţi. Tu eşti una dintre aceste persoane?
Iată mai jos 7 semne subtile la care să fii atentă, pentru a depista dacă suferi sau nu de boala celiacă (sau intoleranţă la gluten):
1. Keratoza pilară
Kkeratoza pilară este o afecţiune extrem de comună care se manifestă prin papule (băşicuţe) mici, rugoase, descrise ca "piele de găină" în anumite zone de pe piele, mai ales pe braţe şi talie. Aspectul de "piele de găină" se poate observa de obicei pe spatele braţelor şi pe coapse şi este rezultatul deficienţei de acid gras, cauzate de glutenul care afectează intestinele.
2. Dureri de cap persistente
Migrenele şi durerile de cap persistente sunt un alt semn potenţial al intoleranţei la gluten. Acestea pot fi, în aceeaşi măsură, semne ale deshidratării organismului, dar şi indicatori ai altor afecţiuni. Mergi la medic dacă durerile tale de cap nu dispar.
3. Boli autoimune
Desigur, nu în toate cazurile, dar la anumite persoane, bolile autoimune precum tiroidita Hashimoto, artrita reumatoidă, colita ulcerativă, lupus, sclerodermia (scleroza sistemică progresivă), scleroza în plăci şi psoriazisul s-au dovedit că sunt strâns legate de intoleranţa la gluten.
4. Probleme la nivelul rutinei digestive
Gazele intestinale, diareea, balonarea, constipaţia care persistă aparent fără niciun motiv sunt unele dintre semnele cele mai evidente. Constipaţia este un semn comun de intoleranţă la gluten în rândul copiilor.
5. Ameţeală
Ameţelile şi senzaţia de dezechilibru sunt încă un semn al intoleranţei la gluten.
6. Oboseala cronică
Oboseala cronică poate fi cauzată de ceva uşor de stabilit, precum deshidratarea, precum şi de afecţiuni severe, precum infecţia cu HIV. Dacă şi tu suferi de oboseală cronică, mergi la doctor şi cere-i sfatul în această privinţă. Oboseala, "ceaţa" cerebrală şi senzaţia de oboseală mai ales după mesele principale care conţin gluten sunt alţi indicatori clari ai intoleranţei la gluten.
7. Fibromialgia
Unii oameni diagnosticaţi cu fibromialgie (o boală cronică ce se caracterizează prin dureri ale muşchilor şi ale ţesutului moale) şi oboseală cronică au, de fapt, intoleranţă la gluten, dar nu realizează asta. Dacă şi tu ai fost diagnosticată cu fibromialgie, consideră glutenul o potenţială cauză. Sursa.