Specialista in nutritie subliniaza ca nu avem motive sa consideram glutenul inamicul public nr 1. Mai mult, ea ne arata ca glutenul nu ne afecteaza silueta.
"Glutenul e o proteina vegetala din cereale, iar cei care nu o pot digera sufera de boala celiaca si trebuie sa o elimine pe viata din alimentatie. Diagnosticul pozitiv se pune pe baza anticorpilor anti-gliadina prezenti in sange. Daca testul e pozitiv ai intoleranta la gluten. Boala are o componenta genetica (se mosteneste) si una imuna", a marturisit medicul nutritionist Mihaela Bilic pe pagina oficiala.
Specialista ne mai spune ca produsele fara gluten nu reprezinta secretul pentru silueta noastra si ca nu trebuie sa eliminam complet din alimentatia noastra produsele din grau, orz, ovaz sau secara.
"Exista o multime de teste care arata o asa-zisa sensibilitate la gluten, dar de aici pana la boala celiaca e cale lunga. Daca painea te baloneaza sau te constipa nu inseamna ca ai intoleranta la gluten. Nu trebuie sa facem o moda din produsele fara gluten, nu ele sunt secretul pentru silueta si sanatatea noastra. Nu trebuie sa eliminam produsele din grau, orz, ovaz, secara de frica glutenului. Doar porumbul si orezul sunt cereale fara gluten. Cei cu adevarat bolnavi sunt condamnati pe viata la o dieta stricta, nu au de ales", a subliniat medicul nutritionist. Sursa: Facebook.
Citeste si: Reteta zilei: Ioana Ginghina te invata sa faci painici digestive
4 ingrediente "sanatoase" care te fac sa iei in greutate