Chiar daca sunt considerate inofensive, plosnitele - ca si puricii sau capusele - se hranesc cu sange, iar "sursa" cea mai sigura, in absenta unui animal de casa este desigur...omul!
Gandacii adulti sunt cam de marimea unui sambure de mar si se pot ascunde aproape oriunde, locul lor preferat fiind, desigur, saltelele si asternuturile de pat. O scurta inspectie a cearsafurilor iti poate confirma daca ai de-a face cu astfel de invadatori: petele mici, inchise, de marimea unui graunte de mac, sunt indiciul clar ca trebuie sa incepi curatenia.
In primul rand trebuie sa scuturi saltele si sa le lasi cat mai mult timp la aer. Daca focarul se afla insa in saltele ar fi bine sa renunti la ele si la asternuturi. Este foarte important sa incepi curatenia cat mai repede: plosnitele se inmultesc foarte repede si se numara printre insectele foarte greu de combatut: o femela poate depune pana la 400 de oua pe parcursul vietii, care nu numai ca sunt greu de depistat dar s-au dovedit a fi destul de rezistente chiar si dupa folosirea unui inescticid puternic.
Plosnitele nu rezista la temperaturi mai mari de 113 grade, asadar o alta solutie ar fi sa fierbi asternuturile in apa clocotita. Si nu in ultimul rand, atunci cand vrei sa cumperi mobila de dormitor "vintage" asigura-te mai intai ca nu adaposeste o colonie de plosnite: odata aduse in casa, cu greu mai poti scapa de ele!