alexandra stan

Alexandra Stan, după ce a fost surprinsă cu noul iubit:...

Citeste mai mult»
dana nalbaru bebe

Dana Nălbaru, deranjată de agitația dintr-un oraș: „Abia...

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

Producţia următorului film „James Bond” începe la Londra:...

Citeste mai mult»
Val

Val Kilmer, starul de cinema care i-a interpretat pe...

Citeste mai mult»
Ioana Pavelescu

Actriţa Ioana Pavelescu, recompensată cu Premiul pentru...

Citeste mai mult»
indulcitori

De ce sunt periculoși îndulcitorii artificiali

Citeste mai mult»
telefon

Interzicerea telefoanelor nu le oferă copiilor o relație...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Un judecător a interzis publicarea fotografiilor cu...

Citeste mai mult»
Richard

Richard Norton, actor din seria „Mad Max” şi coordonator...

Citeste mai mult»
Fraţii Tate

Fraţii Tate urmează să-şi ridice în această săptămână...

Citeste mai mult»
Helen Mirren

Helen Mirren nu vrea să vadă o femeie James Bond:...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»

Iontoforeza, tratamentul mai eficient decât orice antiperspirant

De în Frumusete 21 dec 2015

Hiperhidroza, cunoscută popular drept transpiraţie excesivă, este o problemă foarte frecventă şi jenantă, care poate afecta pe oricare dintre noi, indiferent de sex sau vârstă. Antiperspirantele îşi dovedesc eficienţa pe termen scurt, afecţiunea cauzând în continuare disconfort social şi favorizând mai ales dezvoltarea unor infecţii ale pielii - Iată care este cel mai eficient tratament!

Iontoforeza este procedura care şi-a dovedit eficienţa în ameliorarea pe termen scurt şi lung a hiperhidrozei, fiind recomandată cu încredere de către medicii dermatologi deoarece este sigură, uşor de tolerat de către pacienţi şi nu foarte costisitoare.

Hiperhidroza reprezintă un mecanism anormal de termoreglare al organismului, ce are loc atunci când glandele sudoripare (ale transpiraţiei) produc în exces sudoare. Este vorba despre un simptom relativ frecvent care produce foarte mult disconfort pacientului, deşi poate că nu pare o problemă reală la prima vedere. Transpiraţia excesivă poate interfera cu uşurinţă cu activităţile de zi cu zi: mâinile pot fi atât de transpirate încât pot deveni dificile activităţi simple, cum ar fi deschiderea unei uşi, folosirea unui calculator sau gesturile sociale obişnuite, de exemplu strânsul mâinii. Sudoarea din zonele axilare este absorbită prin haine, cauzând semne evidente de transpiraţie şi senzaţie de disconfort. Nu în ultimul rând, deoarece pielea este umedă de multe ori, infecţiile pielii se pot dezvolta.

Pentru tratarea acestei probleme pot fi încercate o varietate de tratamente, cum ar fi spray-uri locale – care pot cauza posibile iritaţii sau ineficienţă în cazurile severe – pulberile sau tratamentul cu toxina botulinică, care este mult mai costisitor. În ultimii ani, în cultura populară a luat naştere o temere cu privire la folosirea antiperspirantelor, care au fost discutate în legătură cu dezvoltarea diverselor tipuri de cancer, în special cel de sân, care însă nu sunt în prezent dovedite, nici susţinute de suficiente date. În aceste condiţii, iontoforeza este procedura care s-a detaşat de celelalte posibile tratamente ale transpiraţiei excesive datorită rezultatelor de succes obţinute în peste 75% din cazuri. Tratamentul constă în aplicarea unui curent electric de intensitate scăzută în bai de apă, reuşind să reducă considerabil transpiraţia printr-un mecanism cu privire la care există astăzi mai multe teorii, dar care s-a dovedit deosebit de eficient.

„Rezultatele sunt deosebit de bune în cazul pacienţilor care nu au răspuns la antiperspirante pe bază de Clorură de aluminiu, este mai uşor de tolerat şi mai puţin costisitor comparativ cu injectările cu toxina botulinică. La fel ca toate celelalte tratamente, iontoforeza nu duce la vindecarea hiperhidrozei, ci asigură îmbunătăţirea progresivă, iniţial după 7-10 şedinţe. Rezultatele pot fi menţinute cu 1-2 şedinţe lunare, iar unii pacienţi optează pentru achiziţionarea unui aparat pentru uz la domiciliu, în cazul în care tratamentul este eficient pentru ei şi după ce sunt încrezători că îl pot folosi în siguranţă”, spune domnul doctor Laurenţiu Vladau, specialist în dermatologie şi venerologie.

Cum se realizează şi cum funcţionează iontoforeza?

Iontoforeza este o metodă deopotrivă rapidă şi eficientă pentru tratamentul hiperhidrozei primare, neasociată cu alte boli care determină transpiraţie excesivă, precum boli neurologice, endocrine sau  tulburări psihologice. Rezultatele sunt deosebit de bune pentru transpiraţia palmelor şi tălpilor şi puţin mai slabe pentru tratamentul axilelor, în cazul acesta tratamentul cu toxina botulinică (Botox, Dysport) fiind deosebit de eficient. Pentru a observa o îmbunătăţire este nevoie de minim 7 şedinţe, urmate eventual de şedinţe lunare sau la 2 săptămâni pentru întreţinere.

„Există persoane care au fost tratate timp de mai mulţi ani, iar în cazul lor perioada dintre şedinţe devine tot mai lungă. Au existat, de asemenea, cazuri în care oamenii au oprit tratamentul din diverse motive, iar hiperhidroza nu a revenit la nivelul iniţial. Cu toate acestea, nu există o regulă generală pentru toată lumea”, spune domnul doctor Laurenţiu Vlădău.

În funcţie de zona tratată, pacientului i se cere să scufunde mâinile şi/sau picioarele în băi de mică adâncime cu apă ori tampoane umede vor fi plasate sub braţe timp de 5-15 minute. Când mâinile sunt scufundate sub apă, intensitatea setată va fi obţinută şi menţinută automat pe timpul tratamentului, modificată în funcţie de tolerabilitatea celui tratat. Pacientul trebuie să se aştepte să simtă o senzaţie de înţepătură, care nu este foarte neplăcută deoarece aparatul foloseşte curent direct pulsatil ce face procedura mai confortabilă. În orice caz, tratamentul poate fi oprit în orice moment.

Nu există nici un răspuns definitiv şi general acceptat cu privire la felul în care funcţionează tratamentul, însă există o serie de teorii. În primul rând, curentul electric şi particulele minerale din apă acţionează împreună pentru a îngroşa stratul exterior al pielii, blocând astfel fluxul de sudoare. Odată ce zona de ieşire este blocată sau întreruptă, producţia de transpiraţie se opreşte în zona tratată. O altă teorie este cea conform căreia tratamentul, în fapt, provoacă temporar o insuficienţă funcţională a glandelor sudoripare. Unii medici consideră că tratamentul dă naştere unui "dop" pentru glandele sudoripare, iar alţii cred că sarcina electrică perturbă secreţia glandelor.

Riscuri potenţiale şi efecte secundare

Iontoforeza este o metodă sigură de a trata transpiraţia excesivă şi presupune efecte secundare limitate, întâlnite în cazuri rare, dar care ar trebui însă cunoscute de la început.

„Ionoforeza este un tratament sigur, fără efecte secundare notabile, pe care marea majoritate a pacienţilor îl tolerează cu uşurinţă. Cel mai frecvent efect secundar este uscăciunea mâinilor, picioarelor sau axilelor – a zonelor tratate deci, cazuri în care pacienţilor le este recomandat să folosească o cremă hidratantă. Unele persoane ar putea experimenta, de asemenea, descuamarea pielii, roşeaţă, îngroşarea pielii, furnicături de scurtă durată sau iritaţii. Se evită tratamentul persoanelor cu dermatite active, veruci/ negi multiplii, tăieturi nevindecate complet sau alte răni deschise”, a completat domnul doctor Laurenţiu Vlădău.

Tratamentul nu este recomandat celor care au un regulator de ritm cardiac (pacemaker), femeilor gravide, persoanelor cu plăci metalice sau şuruburi după chirurgie osoasă precum şi alte implanturi metalice.

Tag-uri: , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Frumusete
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
04 apr